Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Komunikaciju u braku izgrađivati uz Božju pomoć

Autor: Marija Ćurko

28.03.2009. 23:00
Komunikaciju u braku izgrađivati uz Božju pomoć

Foto: Filip BRALA



Korizma je milosno vrijeme u kojem se pripremamo za zajedničku proslavu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. U želji da se svatko osobno još više približi Kristu kako bi u svom životu svi zajedno intenzivno doživjeli i bili dionici plodova otkupljenja, u crkvi Sv. Šime u Zadru održana je pobožnost Križnog puta za Hrvatsku zajednicu bračnih susreta (HZBS) Zadar. Sudjelovali su i šibenski bračni parovi iz ove zajednice. “Križni put i ženidba” bila je tema pobožnosti priređene s nakanom molitve za obitelji u teškoćama. Križni put predvodio je don Josip Lenkić, a postaje su čitali članovi zajednice. 
– Povezani smo s bračnim parovima koji su u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta Zadar i svaki susret s njima nas veseli. Uz to, kao bračni par smo prijatelji Hrvatskog katoličkog radija. Bez žrtve nema ljubavi i zajedništva, bez opraštanja nema zajedništva. Poteškoće u braku mogu se nadvladati uz Božju pomoć, a vode nas i pomažu bračna zajednica, Crkva i vjera u Boga, rekao nam je bračni par Svjetlana i Željko Bilić iz Šibenika. Također su istaknuli važnost gesta u braku, jer ga one uvelike izgrađuju.
– U braku je uvijek potrebno gledati Isusa Sina Božjega. Nespojivo je gledati Isusa, a ne vidjeti njegovu muku, smrt i uskrsnuće po kojima nam je darovao život. Tako je i brak slika Isusove žrtve. Uz Božju pomoć izgrađuje se komunikacija u braku, a i poteškoće se bolje i lakše rješavaju. Na početku našeg zajedništva prošli smo kroz originalni vikend što nam je puno pomoglo u našem druženju na putu prema braku. Svatko osobno u brak donosi svoje navike koje je potrebno mijenjati i usklađivati za dobro drugoga. To puno pomaže bračnim parovima, jer odatle dolaze vrednote koje izgrađuju brak. To je put dobre komunikacije, zajedništva, razumijevanja i duhovnog bogatstva u obitelji. U braku je važno znati slušati drugoga, a također i čuti kako bi se po tome događalo uvažavanje potreba bračnog para. U bračnoj zajednici je potrebno ono što je dobro dalje izgrađivati, unatoč iskušenjima i teškoćama, u osobnom i zajedničkom odnosu s Bogom. To se trajno događa, ali u ozračju blizine, ljubavi i povjerenja. U strci života, brak uvijek treba biti utočište, mjesto zajedništva, darivanja, sigurnosti… Brak je velika šansa za daljnji rast prema savršenstvu i savršenoj ljubavi, rekli su nam Marija i Mirko Perinović, odgovorni HZBS Zadar.