Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Amerikanci obučavali hrvatske pilote u Zemuniku

Autor: Siniša Klarica

28.03.2010. 22:00
Amerikanci obučavali hrvatske pilote u Zemuniku


Prošlog tjedna u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni “Zemunik” završio je prvi ciklus združene letačke obuke hrvatskih posada helikoptera Mi-171 Sh i Bell-206 B i instruktora iz SAD-a s opremom za letenje noću. Riječ je zapravo o letenju sa specijalnim naočalama američke proizvodnje za povećanje svjetlosti, kakve upotrebljavaju piloti američkih borbenih helikoptera u Afganistanu i Iraku. U prvom ciklusu obuke, sudjelovale su četiri posade sastavljene od pilota i tehničara letača helikoptera Mi-171 iz 91. zb iz Zagreba, te četiri pilota školskih helikoptera Bell-206 iz 93. zb iz Zadra, a obučavali su ih iskusni američki instruktori.
Prema MORH-u oprema i obuka trebale bi pridonijeti učinkovitijoj pomoći civilnom stanovništvu, primjerice u akcijama traganja i spašavanja noću na neprilagođenim terenima kao i lakšem i sigurnijem obavljanju medicinskih letova, ova obuka i oprema pridonijet će i još učinkovitijem sudjelovanju pripadnika HRZ-a u misiji KFOR na Kosovu. Nije bilo spomena da bi hrvatski piloti mogli sudjelovati i u misijama u Afganistanu. Višetjedna obuka od strane američkih instruktora, svi troškovi letenja te spomenuta oprema ukupno su vrijedni milijun američkih dolara, a financirala ih je Vlada SAD-a.
Zadovoljstvo visokim stupnjem obučenosti hrvatskih pilota helikoptera istaknuo je načelnik Ureda za obrambenu suradnju SAD-a u Hrvatskoj pukovnik Charles Davis. Idući ciklus obuke, koja je dio sustavnog osposobljavanja posada helikoptera za letenje u noćnim uvjetima, provest će se u svibnju ove godine, a zapovjednik namjenskih organiziranih snaga bit će bojnik Dragan Andrijević.