Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izbjegli Benkovčanin uhićen zbog ratnog zločina

Autor: Hina (H)

28.03.2010. 22:00
Izbjegli Benkovčanin uhićen zbog ratnog zločina


Crnogorska policija uhitila je Nikolu Munjesa (41), srpskog izbjeglicu iz Benkovca , za kojim je u Zagrebu raspisana međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Munjes je, kako se navodi, u odsutnosti 1995. godine osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Perušiću, presudom Županijskog suda u Zadru.
Kako je objavila Uprava policije, Munjes je uhićen u Baru, a u Crnu Goru je izbjegao u vrijeme operacije “Oluje” 1995., zajedno s Brankom Botom (45) i Savom Šarićem (61), također iz Benkovca.
“Munjes je u Hrvatskoj, u studenome 1991. godine, kao član naoružane bande, sa suradnicima provodio torturu nad civilnom osobom” koju je potom i ubio, stoji u priopćenju crnogorske policije koje u ponedjeljak prenose podgorički mediji. Oni su, kako se navodi, ušli u privatnu kuću, gdje su prebili i zlostavljali vlasnika, nakon čega su otuđili hiljadu njemačkih maraka i hiljadu hrvatskih kuna, kao i vrijednu tehničku opremu. “Prilikom zlostavljanja, Munjes je ubio tog čovjeka na način što mu je prerezao grlo”, navodi se u priopćenju.
Tumačeći to kaznenim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, sud u Zadru je Munjesa osudio na devet, a Bota i Šarića na po sedam godina zatvora.
Za njima je Ured interpola u Zagrebu raspisao međunarodne tjeralice.
Munjes se, prema rješenju istražnog suca Višeg suda u Podgorici, nalazi u ekstradicijskom pritvoru, radi izručenja Hrvatskoj.