Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Manje svjetla za zdraviji planet

Autor: Siniša Klarica

28.03.2010. 22:00
Manje svjetla za zdraviji planet


Simboličkim gašenjem električnog svjetla i paljenjem svijeća i Zadar se u subotu navečer pridružio listi oko 4.000 svjetskih gradova koji na ovakav način skreću pažnju na negativne učinke promjene svjetske klime i globalnog zatopljenja.
Globalna inicijativa World Wide Found of Naturea nazvana „Sat za naš planet” upriličena je u Foši, ali i u nekim drugim manjim lokacijama, poput caffe bara Đina u Varoši i to uz čitanje poezije Nikoline Dolfić, a akciju su između ostalih organizirali Eko Zadar i Umjetnička udruga Jadertina.
Inače, akcija je prvi put organizirana u Sydneyu 2007., a u njoj je, gaseći svjetlo, sudjelovalo dva milijuna ljudi. Godinu dana poslije u akciji je sudjelovalo više od 50 milijuna ljudi diljem svijeta. Gašenje svjetla održano je na platou Gize kod piramida i sfinge u Egiptu, rimske Fontane di Trevi i tornja u Pisi u Italiji, Eiffelova tornja u Parizu, Zabranjenog grada u Pekingu i mnogih drugih znamenitosti. Akcija, koja se ove godine provodi tri mjeseca nakon neuspjeha summita o klimi u Kopenhagenu, mogla bi biti dosad najveća, sa 125 zemalja sudionica nasuprot 88 prošle godine.