Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Posadit će se pola milijuna sadnica

Autor: Ivan Stagličić

28.03.2010. 22:00
Posadit će se pola milijuna sadnica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Od svjetskih trgovaca vinima dobili smo puno pohvala, za kvalitetu vina, za neobičnu bocu i još neobičnije, za nepovratnu drvenu ambalažu u kojoj je osam boca. Nije šest, deset ili dvanaest, nego osam i to nam se svijet malo čudio, kazao je obraćajući se okupljenima na prvoj prezentaciji ovih vina u Hrvatskoj, Damir Jurjević
Tvrtka “Jurjević vina” započela je u subotu sa sadnjom vinove loze na poljoprivrednom imanju u Ninskim Stanovima. Riječ je o vinogradu koji se podiže na nekadašnjem šumskom zemljištu koje je tvrtka dobila od države u koncesiju na pedeset godina i koje je primjenom najsuvremenijih dostignuća pretvoreno u idealno tlo za vinograd.
– Radi se o projektu od 125 hektara koje sam uzeo od države u služnost na pedeset godina i odlučio sam posaditi vinovu lozu na svih 125 hektara. Danas počinje sadnja, prva od petsto tisuća loza će danas biti posađena, najavio je direktor “Jurjević vina”, Damir Jurjević.
Priprema tla je trajala pola godine, a sorte koje se sade su od bijelih: pošip, debit i maraština, a od crnih cabernet sauvignon, cabernet franc, nešto siraha i merlota. Kao konačni proizvod će biti crno i bijelo zadarsko vino; kvalitetno, ekološki proizvod i sa zemljopisnim podrijetlom.
Investicija 18,5 milijuna kuna
– Na tržištu ovaj proizvod može biti prihvaćen samo na dva načina, a to je ta kvaliteta koja proizlazi iz kontroliranog zemljopisnog podrijetla i ekološke proizvodnje te uz to i cijena. Da bi se cijena postigla možete izići na tržište svakako, a ja sam se odlučio na jedan drukčiji pristup tržištu, dakle direktno do svih šankova, sa šankomatima do svih ugostitelja, odnosno do konačnog krajnjeg kupca tog proizvoda da bi ljudi u konačnici imali što jeftinije vino. Dakle, što se kaže zadarsko crno i bijelo, što je bilo nekad, bit će opet, ističe Jurjević.
Ova investicija dosad je koštala osamnaest i pol milijuna kuna u što je uračunato čišćenje, obrada i priprema terena, koncesija i armatura. Projekt će osim unaprjeđenja vinarske proizvodnje i ponude u našoj županiji, omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta. U roku od dvije godine tu će biti zaposleno do dvadeset i pet ljudi. Do kraja godine će se zaposliti oko desetak, a dalje će taj broj rasti kako enološki proces u podrumu bude zahtijevao, od kojih će velik broj djelatnika biti s višom i visokom stručnom spremom.
Prvu mladicu vinove loze na poljoprivrednom imanju u Ninskim Stanovima osobno je zasadio ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petar Čobanković, izrazivši osobito zadovoljstvo što se ovaj projekt, pripremljen na državnom zemljištu, tako uspješno razvija.
– Možda bi bilo bolje progovoriti o onim problemima koji su prethodili da bi uopće došlo do realizacije ovakvog projekta, o velikim opstruiranjima određenih grupa i struktura koje se protive da se nešto dobro i kvalitetno radi. Ali danas je svečani dan pa ćemo to ostaviti za neku drugu priliku. Raduje me da je Damir Jurjević uspio pripremiti ovih pedesetak hektara, a nastavak slijedi do jeseni kad će biti i ostatak. Isto me tako očekujem da će i ostali koji su ovdje također započeti određene aktivnosti na sličnim projektima, na maslinama i smokvama i da ćemo kod njih uskoro također doći i obilježiti početak sadnje, kazao je ministar Čobanković.
Nakon svečane sadnje prvog trsa u Ninskim Stanovima, brojni uzvanici su se uputili u Zadar gdje je u restoranu “Niko” priređena prezentacija i degustacija vina “De Georgiis” proizvedenih u vinogradima “Jurjević vina” na otoku Silbi. Ta su vina nedavno predstavljena i na najvećem svjetskom sajmu vina, “Pro Wein”, u Düsseldorfu.
– Cilj nam je bio predstaviti se i upoznati sa svim našim vinarima, kao buduća zdrava konkurencija iz zadarskog kraja, ali smo doživjeli i nešto potpuno neočekivano. Imali smo oko dvjesto kušanja vina u tri dana od stručnih i onih manje stručnih, ali velikih zaljubljenika u vino. Od svjetskih trgovaca vinima dobili smo puno pohvala, za kvalitetu vina, za neobičnu bocu i još neobičnije, za nepovratnu drvenu ambalažu u kojoj je osam boca. Nije šest, deset ili dvanaest, nego osam i to nam se svijet malo čudio, kazao je obraćajući se okupljenima na prvoj prezentaciji ovih vina u Hrvatskoj, Damir Jurjević. Sve prezentacije odvijat će se na sličan način, u restoranima ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, a već su dogovorena predstavljanja u Tokiju, Hong Kongu i New Yorku.
Čobanković: Ne bojte se EU!
O važnosti projekta govorio je i prof. dr. Ante Kolega pozdravivši Jurjevića kao jednog od “gospodarskih junaka izvornog poljodjelstva u Hrvatskoj” te istaknuo:
– Vinarstvo na zadarskom području nije bilo razvijeno ranije, zbog više razloga, nećemo o njima govoriti, ali sada, upravo zahvaljujući ovakvim pothvatima, možemo govoriti o počecima suvremenog vinarstva zadarskog kraja.
Prof. Kolega je također naglasio važnost pomoći koje su hrvatska država i resorno ministarstvo pružile ovom projektu čime je omogućeno njihovo oživotvorenje i uspostava novih planova razvoja.
Dr. Vinko Milat ustvrdio je kako se posljednjih desetak godina ostvario ogroman napredak u vinogradarstvu, vinarstvu i maslinarstvu. No, upozorio je također da je kontinentalna Hrvatska u vinogradarstvu i vinarstvu otišla ispred Dalmacije.
– Ovi potezi što se sada ovdje prave, to su povijesni potezi, jer upravo ovaj kraj u kojem se počelo s Korlatom, s Plenkovićem napravili smo izuzetne vinograde i već su počeli dolaziti na plod ta naša vina i ne smijemo stati, poručio je dr. Milat.
Ministar Petar Čobanković također je pozdravio okupljene i iznio nekoliko važnih podataka o razvoju ovih projekata i preprekama s kojima su se u njihovom provođenju morali suočiti.
– Mislio sam na dio ljudi koji su u šumarstvu gdje je bilo čak i određenih prijava međunarodnim institucijama. Ja i dalje mislim da je to oplemenjivanje prostora, da je to stavljanje prostora u određenu funkciju i gdje ni priroda neće ništa trpiti i neće ništa izgubiti, istaknuo je ministar te nastavio:
– Danas se ne treba u vinogradu toliko fizički raditi, ali treba i dalje raditi i boriti se, osmišljavati da se na pravi način dobije ono što je autohtono, što je dio određenog podneblja, da se, kako kaže prof. Kolega, miris Dalmacije prenese u tu bocu i čašu i da taj proizvod bude konkurentan, kazao je ministar Čobanković pozvavši proizvođače da se ne boje ulaska u Europsku uniju, nego da nastave raditi na kvaliteti i proizvodima koji će imati svoju specifičnost.
Okupljeni su potom mogli kušati vina sa Silbe, a prezentaciju je vodio prof. Drago Sikirić koji je predstavljao “Jurjević vina” i na svjetskom sajmu Pro Wein u Düsseldorfu.


Jurjević: Uzvanicima je čast


Na novinarska pitanja kako je ovom projektu ukazana tolika čast da ga prate ministar Čobanković, gradonačelnik Vrančić i mnogi drugi uglednici iz političkog i javnog života, Jurjević je kazao:
– Ne bih želio da se shvati da sam bezobrazan, ali mislim da nemam ja tu čast, nego da oni imaju čast. Jer danas ću ići u ovakve pothvate, ne govorim samo u svoje ime, jer imam još dosta prijatelja i poznanika koji tako nešto rade, i ne može se naći ni kvalitetna radna snaga ni radnik, niti agronom, niti enolog i tako dalje. Ali ne treba kukati, nisam od onih koji kukaju.




Lokalnom stanovništvu i zemlje i zaposlenja


Damir Jurjević osvrnuo se i na odnos s lokalnim pučanstvom oko čega je nedavno bilo određenih špekulacija o čemu kaže:
– Mi u njihovim očima uzurpiramo to zemljište. Da imam tu ovce, da živim tu, neugodno bi mi bilo da netko dođe, da mi uzurpira, iako oni nisu obrađivali to zemljište niti su prolazili tuda s ovcama niti pješice, ali neugodno bi i meni bilo da mi netko uzurpira da ne mogu proći s ovcama kuda ja želim. Ali tu ima još zemlje. Ostale su lokacije i za ispašu, ostali su i prolazi i ja tu ne vidim stvarnog problema. Mene su prihvatili ljudi dobro i nemam tu nikakvih problema, dapače; tu rade i ljudi iz Prorokovića, Ninskih Stanova i mislim još troje ili četvero da će se zaposliti i drago mi je da mogu njih zaposliti.


 


Gradonačelnik Vrančić: Put izlaska iz krize


Okupljeni u restoranu “Niko” tražili su i od gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića da im se obrati što je on na kraju i učinio istaknuvši:
– Ponosan sam i mislim da je ovo budućnost Hrvatske i budućnost Zadra da konačno kreće jedna osmišljena, kvalitetna dalmatinska proizvodnja. To su sigurno maslina i vinova loza. Ovaj kraj možda dosad i nije imao u vinarstvu neku tradiciju, ali na osnovu stručnih razmišljanja i podloga, osmišljava se, zapravo, budućnost. Ja mislim da je ovo put izlaska Hrvatske i našega kraja iz krize i da je ovo put i pravi pravac koji pokazuje da samo rad donosi plodove i da samo rad ono što treba biti naša smjernica za budućnost, a to s obzirom na neka prethodna vremena iz kojih izlazimo, predstavlja i transformaciju društvene svijesti.