Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uz raspadajuće tijelo majka i brat živjeli tjednima

Autor: Suzana Bandić

28.03.2010. 22:00
Uz raspadajuće tijelo majka i brat živjeli tjednima

Foto: Filip BRALA



Nepokretni muškarac živio je s majkom i bratom u kućici bez struje i vode. Tridesetak godina nije bio izvan kuće, a nakon smrti, majka i brat su tjednima mislili da spava. Zatečen je s kosom do pola leđa i bradom do prsa


U sobi neugledne jednosobne prizemnice na Biogradskoj cesti u Zadru policija je u nedjelju poslijepodne zatekla jeziv prizor raspadajućeg tijela nepoznate muške osobe. U neljudskim uvjetima, bez struje i sanitarnog čvora, posljednjih 40 godina na toj su adresi u južnom dijelu grada živjeli 86-godišnja Milica N. i njezina dva sina; Šime (49) i Nenad (46), teški invalid rođen s dječjom paralizom. Policija je u nedjelju poslijepodne na mjesto užasa došla nakon što su ih susjedi obavijestili da starica sjedi ispred kuće i plače zbog sinovljeve smrti. Kako njezina bolesnog sina nitko od njih nije vidio posljednjih 30-ak godina, a njegov stariji brat susjedi nije dozvolio razgovor s majkom tvrdeći kako je sve u redu, žena je, naslutivši kako tu nešto nije u redu, o svemu obavijestila policiju.
– Nešto sam radila u vrtu i čula tetu Milu kako plače. Kako je to potrajalo, otišla sam do nje i pitala je što joj je i treba li joj kakva pomoć. Samo je jecala kako njezina sina više nema. Kako joj je prije svega nekoliko dana umro posinak, pomislila sam da misli na njega. Nisam je najbolje razumjela, ali prije nego što mi je uspjela objasniti o čemu je riječ, na vratima se pojavio njezin stariji sin i potjerao me. Jetrvi, koja živi u dvojnom dijelu kuće, rekla sam da u toj kući nešto nije u redu, a ona mi je potvrdila da je i ona čula teta Milu kako cijelo jutro plače ispred kuće – ispričala je njihova susjeda koja nikada u 40-ak godina nije prešla prag te kuće.
Prema prvim policijskim procjenama tijela na kojemu su nastale truležne promjene, nesretni je muškarac nakon smrti na krevetu ležao tjednima, odnosno između mjesec i pol i dva mjeseca, a ni mrtvozornik koji je došao na mjesto neviđenog prizora nije mogao sa sigurnošću dati podrobnije podatke o vremenu i uzroku smrti. Kako saznajemo, zatečen je s bradom do prsiju i kosom do pola leđa.
– U kući je zatečena i 86-godišnjakinja koja je izjavila da se radi o njenom sinu. S obzirom da su na tijelu nastupile truležne promjene, mrtvozornik je izdao nalog za obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti. O događaju je upoznati i istražni sudac, državni odvjetnik i Centar za socijalnu skrb u Zadru – rekla je glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić.
Kako doznajemo od susjeda, Milica N. i njezina dva sina živjeli su od njezine mirovine i sinove socijalne pomoći s dodatkom na invaliditet. Suprug, građevinski poslovođa, preminuo je još prije 25 godina. Na vrata njihove obiteljske kuće nisu dolazili ni prijatelji ni rodbina, a niti socijalni djelatnici koji su to bili dužni činiti s obzirom na Nenadovu invalidnost. Posljednji put viđeni su prije nešto manje od godine dana. No, ni tada nisu pogledali u kakvom je stanju Nenad, već su došli pred kuću, kratko razgovarali s majkom i otišli.
Nakon policijskog očevida starica je smještena u Dom za stare i nemoćne Sv. Frane, a stariji sin Šime na Odjel psihijatrije. Kako smo doznali od njihovih susjeda, Šime je bio odličan učenik od prvog do sedmog razreda osnovne škole. No, tada je odustao od školovanja iz nerazjašnjenih razloga.
Osim dva sina, žena ima i kćer koja, kako smo saznali, godinama već živi u Splitu. Posljednji put u posjetu majci i braći bila je prije više od pet godina.


 HRANILI SE SARDINOM I MLIJEKOM




Kuhanu hranu ova nesretna tročlana obitelj najvjerojatnije nije jela više  od desetak godina, a žena je, kako doznajemo, svaki dan u obližnji trgovački  centar Plodine dolazila po tri, četiri puta. Kupovala je mlijeko, limenke ribe  sardine, kruh i coca-colu. Da su im to bile osnovne prehrambene namirnice  svjedoče i dvije velike hrpe limenki i pakovanja mlijeka pokraj kuće.


 NELJUDSKI UVJETI ŽIVLJENJA


Unutrašnjost potleušice u kojoj je ova nesretna obitelj godinama živjela prizor je poput onih iz američkih horor filmova. Kućica od svega 50-ak metara četvornih sastoji se od hodničića do pola zatrpanog smećem u kojemu su, po svemu sudeći, obavljali nuždu. Iz hodnika se ulazi u prostoriju u kojoj je smješten jedan ležaj s raspadajućom posteljinom, stol zatrpan plastičnim bocama i limenkama te ormar na koji se uhvatila višegodišnja paučina. Odatle se ulazi u prostoriju s dva ležaja. Krevet na kojemu je posljednjih 30-ak godina ležao pokojni Nenad te tjednima nakon smrti, riječima je neopisiv. Iako je vidljivo da je na krevetu udaljenom svega metar od njegova netko ležao, nije jasno kako je to bilo podnošljivo s obzirom na stanje tijela u kojem je pronađen.


 ZA POLICIJU NENAD NIJE POSTOJAO


Iako je rođen u Zadru, nije mijenjao prebivalište, a 30-ak godina nije  te je imao 46 godina, Nenad N. nije bio evidentiran u PU zadarskoj, nije  posjedovao osobnu iskaznicu niti druge dokumente. Zanimljivo je,  međutim, da je mjesečno na kućnu adresu primao socijalnu pomoć u  iznosu od 500 kuna od zadarskog Centra za socijalnu skrb.