Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Povijest Zadra u LEGO verziji

28.03.2011. 22:00
Povijest Zadra u LEGO verziji


Izložba “Zadar u  kockicama” otvorena je sinoć  u Gradskoj knjižnici Zadar, a  svi zainteresirani će imati priliku pogledati maštovite LEGO uratke još dva tjedna,  koliko će izložba biti postavljena. Organizatori, članovi  Udruge Parampion, ističu kako se izložba bavi promocijom  i obradom zadarske povijesne  i kulturne baštine na nov,  svjež i neočekivan način, za  medij izražavanja koriste  uglavnom LEGO kockice, zadržavajući pritom ozbiljnost  teme, no ne zanemarujući zabavni oblik prezentacije. Uz  LEGO rekonstrukcije Križarske opsade Zadra i Trajektne  luke, zainteresirani će vidjeti i  LEGO prikaz regije Shire-Baggins iz trilogije Gospodar prstenova, fotografije  “LEGO zadarskih znamenitosti” te dijelove iz zanimljive  slikovnice Legenda o Krševanu rađene s djecom iz vrtića  Jazine. Svi posjetitelji dobili  su i zanimljiv fanzin “Kviz Za  Dar” u kojemu su trebali odgovarati na pitanja o Zadru.  Ova maštovita izložba nije  imala službeno otvaranje s govorancijama, a više nam je  kazao jedan od autora Želimir  Periš.
– Dvije poveznice svih  izložaka su “Zadarska kulturna baština” i LEGO kockice.  Kulturna baština je kao tema  cijele priče, a LEGO kockice  kao medij kroz koji je to provučeno na razne načine.  Izloženi su modeli i rekonstrukcije zadarskih scena ili  povijesnih događaja. Izložba  je dijelom zanimljiva i dijelom  edukativna, uglavnom vrijedi  je posjetiti, kazao je Periš dodajući kako su tri različite galerije fotografija od kojih svaka ima neku posebnu ideju uz  rekonstrukciju Zadra, priča o  Zadru i zadarske povijesti. 
Udruga Parampion osnovana je nedavno i trenutno je u  procesu registriranja, a cilj im  je skupiti ljude koji se na neki  način umjetnički izražavaju i  djeluju.
– Udruga je osnovana s ciljem umjetničkog djelovanja  na području zadarske regije,  Hrvatske i svijeta. Želimo  promijeniti svijet nabolje, a  trenutno to radimo tako da  kulturnu baštinu Zadra približavamo samim Zadranima.  Bavimo se promicanjem zadarske kulturne baštine i ova  izložba je retrospektiva našeg  dosadašnjeg rada. Naime, postojimo već dvadeset dana,  kroz smijeh je kazao Periš.