Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ratni invalid ostaje u stanu još tri mjeseca

28.03.2011. 22:00
Ratni invalid ostaje u stanu još tri mjeseca


– Ne očekujemo ni od koga da krši zakon, ali očekujemo da pokažu malo humanosti. Ova obitelj je 12. na listi prioriteta za stanove Ministarstva branitelja koji se grade na lokaciji Crvene kuće za vojne invalide. Dok ne dobiju ključ od tog stana oni mogu samo na ulicu, a mi to nećemo dozvoliti, rekao je Ivica Arbanas, predjednik zadarske Hvidre


Na tri mjeseca odgođena je za danas najavljena deložacija obitelji Ibrahima Babića-Mede, 61-godišnjeg dragovoljca i 50-postotnog invalida Domovinskog rata iz stana u Ulici Borelli 1a. Sudski ovrhovoditelj obitelji Babić uručio je pismeno rješenje o odgodi iseljenja iz stana u kojemu rješenjem Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb grada Zadra stanuju još od 1988. godine, a članovi braniteljskih udruga, koji su ih došli podržati, izrazili su nadu da će institucije pokazati humanost i prolongirati njihovo iseljenje dok ne dobiju trajno rješenje stambenog pitanja.
– Ne očekujemo ni od koga da krši zakon, ali očekujemo da pokažu malo humanosti. Ova obitelj je 12. na listi prioriteta za stanove Ministarstva branitelja koji se grade na lokaciji Crvene kuće za vojne invalide. Dok ne dobiju ključ od tog stana oni mogu samo na ulicu, a mi to nećemo dozvoliti – rekao je Ivica Arbanas, predjednik zadarske HVIDR-e dodavši kako bi takav ishod bio zaista jedna velika tragedija, ali i sramota kada se uzme u obzir zdravstveno stanje Ibrahima Babića i njegov petogodišnji ratni put.
Podrška prosvjednika i braniteljskih udruga
Arbanas je istaknuo i kako mu se čini da se presude kada su u pitanju branitelji, bilo da je riječ o deložacijama ili čemu sličnome, donose promtno dok se one za razno-razne dužnike prolongiraju. Istog su mišljenja i Ibrahimovi ratni prijatelji kao i predstavnici ostalih  braniteljskih udruga koji su u utorak ujutro bili spremni svojim tijelima prepriječiti put ovrhovoditeljima i fizički spriječiti izbacivanje obitelji Babić na ulicu. Osim HVIDR-e, Babiće su podržali i branitelji liječeni od PTSP-a predvođeni predsjednikom Jerom Zurkom, maloljetni branitelji na čelu s Goranom Burčulom te članovi udruga Gavran Tomljanović i Žena iz Domovinskog rata, a kao potpora Ibrahimovoj supruzi Aleksandri pred zgradom koja je još nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirana, okupilo se i 30-tak Facebook prosvjednika.
Podsjetimo, agonija obitelji Babić započela je prije šest godina kada se pojavila prava vlasnica stana, odnosno nasljednica cijele zgrade u kojoj se osim dvosobnog stana koji posljednje 23 godine koriste Babićevi, nalaze još dva stana. Vlasnica stana Asja Grdić iz Sesvetskog Kraljevca tako je prije šest godina, umjesto Grad Zadar kao legitimnog nasljednika bivšeg saveza općina, za pravo vlasništva tužila Babiće.
Agonija im produljena za tri mjeseca
Nakon sudskog procesa Babićima je stigla obavijest od Općinskog suda u Zadru po odluci sutkinje Jasne Baričević, da moraju napustiti stan kako bi ga vlasnica mogla preuzeti, a obavijest je na njihovu adresu pristigla samo osam dana ranije. Babići su stoga uz ionako ozbiljno narušeno zdravlje proživjeli osam dana agonije tijekom koje su se obratili na sve moguće adrese, no izostala je reakcija onih od kojih se najviše očekivala – Grada Zadra.
– Jutros sam najprije pogledala je li mi muž uopće živ nakon pustog stresa i svega što prolazimo ovih dana. Njemu je dijagnosticiran PTSP još 1992. godine nakon što je bio ranjen. I danas u tijelu ima 16 gelera koje mu nisu mogli operacijom odstraniti, a tragovi ranjavanja vidljivi su mu na prsima, glavi i po nogama. Ja sam prije nekoliko godina operirala bubreg i sama sam narušenog zdravlja. Sav ovaj stres sigurno će na nama ostaviti posljedice – sa suzama u očima ispričala je novinarima vidno potresena Aleksandra-Saša Babić. Čak je i psića dva dana ranije odnijela u azil zbog straha da će ona, suprug i sin završiti u utorak ujutro na ulici. Po njega će, rekla je, otići odmah poslijepodne i čekati novu odluku suda za tri mjeseca.


 VRANČIĆ ZAMOLIO ZA ODGODU




– Kad smo doznali da je Ibrahim Babić kao stradalnik Domovinskog rata   na listi za stanove na Crvenim kućama, a za koje smo se uvjerili da će biti  useljivi koncem ove godine, učinili smo sve ono što smo mogli. Ja sam kao  gradonačelnik poslao dopis Općinskom sudu sa zamolbom da se odgodi  deložacija do kraja godine. Temeljem samo mog dopisa ili i nekih drugih,  sud je to uvažio i iseljenje odgodio – rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić  pojasnivši kako Grad nije direktno odgovoran za sudbinu Babićevih jer je  rješenje temeljem kojeg su 1988. godine oni uselili u taj stan izdala Općina  Zadar čiji je Grad Zadar sljednik. Napomenuo je kako se kasnije pokazalo da  je ta zgrada u kojoj je Babićima dodijeljen stan privatno vlasništvo i kako je  do ove neugodne situacije došlo nakon što je vlasnik sudskim postupkom  ishodio rješenje za iseljenjem stanara iz njihovog vlasničkog stana, a u  ovom slučaju obitelji Babić.
– Vjerujem da je ova odgoda iseljenja najbolje rješenje, a mi ćemo obitelji  Babić i dalje biti na raspolaganju ukoliko bi što pošlo po zlu vezano za rokove  useljenja u zgradu na Crvenim kućama – obećao je prvi čovjek Grada,  Zvonimir Vrančić.