Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Važno je studentima pružiti mogućnost za jačanje kritičkog razmišljanja

28.03.2011. 22:00
Važno je studentima pružiti mogućnost  za jačanje kritičkog razmišljanja


Osim vanjske suradnje posebno mi je drago da se ostvarila međuodjelna suradnja, odnosno da nam je kolega s Odjela arheologije, prof. dr. Željko Miletić održao izvrsno predavanje koje zadire u problematiku našeg kolegija. Gostujući su, dakle, u pravilu stručnjaci u određenim područjima te smatram da je važno studentima ponuditi najbolje, kazala je Babić


Veliku pažnju zadarskih studenata, ali i javnosti privukao je  jedan kolegij s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost  Sveučilišta u Zadru. Radi se,  naime, o kolegiju “Mit,  obred,običaj” kojeg drži dr. sc.  Vanda Babić. Osim zanimljivog  imena, koje samo po sebi privlači pažnju studenata, u sklopu ovog kolegija do sada su  organizirana i tri zanimljiva i  iznimno posjećena predavanja.  Predavanja su započela s mons.  Milivojem Bolobanićem koji je  potaknuo zanimljivu raspravu  svojom temom “Kršćanstvo i  okultizam”, nakon njega predavanje je održao prof. dr. Željko Miletić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a  govorio je o rimskoj religiji u  predavanju “Razvoj rimske religije i kultova”, dok je treći gost  bio doc. dr. sc. Darko Tomašević, autor knjige “Da Vincijev kod – istine ili laži?” koji je  na predavanju govorio upravo  o knjizi Dana Browna “Da Vincijev kod” i to o mitskom aspektu ove knjige. Prvi ciklus  gostujućih predavanja završio  je dr. Tomaševićem, a nastavit  će se zanimljivim temama iza  Uskrsa. Područja ezoterije,  okultizma, najzanimljivije mitologije kroz povijesti i u suvremenom ruhu u izdanju  stručnih predavača i više su nego dovoljan razlog za dobru  posjećenost svih predavanja.  Kako je jedan kolegij zaintrigirao Zadar i o čemu se zapravo  radi otkrila nam je voditeljica  kolegija dr. sc. Vanda Babić.
Interdisciplinarni  kolegij
– “Mit, obred, običaj” izborni  je kolegij na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost  Sveučilišta u Zadru. Istina je da  je mnogim studentima posebno  zanimljiv jer zadire u svijet mitologije, povijesti religija, obrednih čina i običaja, odnosno u  sebi povezuje razne znanstvene  discipline: od psihologije, etnologije, filozofije do povijesti  književnosti. S druge strane otvara i mnoge tabu teme pa  zadire u alternativu, ezoteriju  pa ste mogli čuti predavanja o  okultizmu ili pak kultovima u  rimskoj religiji, ali i odgovore  na pitanja koja postavlja “Da  Vincijev kod”, istaknula je prof.  Babić.
Ipak, ovaj kolegij mnogo je  širi nego što bi se to dalo zaključiti samo po gostujućim  predavanjima. Temeljen na povijesti književnosti obuhvaća  područje od vremena kada je  književnost bila isključivo usmena pa do današnjih dana  kada je mitsko podloga mnogim modernim djelima.
– Kolegij se temelji na predavanjima o poetici mita, mitskoj svijesti i mitskom jeziku te  znanstvenim teorijama mita i  to prije svega s aspekta povijesti i teorije književnosti. No,  ova tema je toliko široka, fenomen mita je toliko složen da  zadire u različita područja zanimanja tako da kolegij  obrađuje područje znatno šire  od znanosti o književnosti. To je  naprosto zato jer se mit  najčešće pojavljuje u obliku  mitske priče, a analiza mitske  priče zahtijeva pomoć mnogih  drugih znanosti uz sudjelovanje filozofije, kazala je voditeljica kolegija. Upravo zbog  širine kolegij se obrađuje timski, suradnjom različitih  stručnjaka i znanstvenika koji  su spremni podijeliti znanje  svoga polja. A odluka o tome  tko će gostovati temelji se naravno na interesima i sadržaju  kolegija.
Terenska nastava
– Na početku svake godine  pri sastavljanju silabusa  određujemo koga ćemo pozvati  kao gostujuće predavače. Ove  godine, kako ste i sami naveli, a  i tiskovno pratili bila su to tri  stručnjaka. Mons. Bolobanić,  prof. dr. Željko Miletić i dr. sc.  Darko Tomašević. Osim vanjske suradnje posebno mi je drago da se ostvarila međuodjelna  suradnja, odnosno da nam je  kolega s Odjela arheologije,  prof. dr. Željko Miletić održao  izvrsno predavanje koje zadire  u problematiku našeg kolegija.  Gostujući su, dakle, u pravilu  stručnjaci u određenim područjima te smatram da je  važno studentima ponuditi najbolje. Uz moja predavanja  upoznati ih s kolegama koji se  znanstveno bave problematikom koja ih zanima te time  pružiti osim kvalitetnog predavanja i mogućnost za jačanje  kritičkog razmišljanja i razmjene informacija.
Babić je također istaknula  kako su sva predavanja javna te  ih organizira Odsjek u suradnji  s nekom drugom kulturnom ustanovom. Dok se suradnja do  sada ostvarila sa Znanstvenom  i Gradskom knjižnicom u Zadru, Babić ističe kako imaju i  odličnu suradnju s Narodnim  muzejom i ostalim kulturnim  institucijama u gradu i županiji.
– Povezivanje je važno. Od  najmanje čestice, recimo predavanja do jačih kulturnih događanja  povezivanjem stvarate  čvrstu strukturu Sveučilišta,  Grada i Županije u cjelini čime  zapravo jačate znanstvenu i  kulturnu scenu na našem prostoru.
Osim studenata s Odsjeka za  hrvatski jezik i književnost veliko zanimanje za kolegij pokazali su i studenti s drugih  Odjela.
– Kolegij je izborni, dakle  upisuju ga studenti koje zanima  ta problematika i to ne samo  studenti s Odsjeka za hrvatski  jezik i književnost već i s drugih  Odjela. Bolonja nam dopušta  širinu i u komunikaciji i mobilnosti i to pokušavam u ovom  kolegiju uključiti što je moguće  više. To uključuje i terensku  nastavu, lokalitete koji nas  okružuju do posjeta recimo,  Svetoj zemlji, Rimu, Grčkoj i  slično, najavila je prof. Babić  planove za daljnju realizaciju  kolegija koja bi uključivala i  terensku nastavu u zemlje koje  su bogate mitologijom i mitskim sadržajem.
Još tri predavača
Iskustva temeljena na dosadašnjem radu i više su nego  pozitivna što pretpostavlja da  će se on na isti način nastaviti i  izvoditi. To je potvrdila i prof.  Babić najavljujući daljnji tijek  kolegija.
– Studenti su, čini se, prema  našim spoznajama zadovoljni  načinom predavanja i gostujućim predavačima. Nakon svakog predavanja razgovaramo o  onom što smo čuli, iznosimo  svoja mišljenja i svoje stavove.  To radimo uvijek. Studente ne  treba isključivo zatvoriti u predavaonice. Neke teme iz ovog  kolegija možemo upoznati  šetajući našim gradom. Neke u  okolici Zadra, a neke odlaskom  na terensko putovanje. A neka  na javnom predavanju u  obližnoj Znanstvenoj knjižnici.  Ako još postoji i veći stručnjak  u tom tematskom području ne  vidim razloga zašto ga ne  uključiti na radost studentima i  zadovoljstvo onoga koji se tim  segmentom bavi. Tako je bilo s  dosadašnjim predavačima. Dakle, osim klasičnih predavanja,  uključujemo više, zovemo predavače koji imaju znanstvene,  pedagoške i ine kompentecije  govoriti o tome. Krajem semestra planiramo gostovanje  još tri predavača, no tek kada  budemo imali konkretno datume njihovih predavanja govorit ćemo o tome. Mogu vam  jedino da će to biti znanstvenici, stručnjaci iz povijesti religije, ali i neki  koji su poznati u  svijetu ezoterije i alternativnih  znanosti. Cilj kolegija  je da studenti steknu znanje o poetici  mita, upoznaju mitologije,  mišljenja i teorije Frazera, Durkheima, Amstronga, Fromma,  Jungova i shvaćanja Eliadea,  Levi Straussa, ali i što su o tome  rekli M. Solar, R.  Katičić,I.  Lozica, V. Belaj, S. Zorić i drugi,  ali i da upoznaju svijet oko  sebe, od ulica kojim hodaju do  vrsnih predavača koji rade na  istom Sveučilištu ili su radi njih  spremni doći u Zadar, zaključila je Babić.