Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Četiri svjedoka ispričala četiri različite priče o ubojstvu Divnića

28.03.2012. 22:00
Četiri svjedoka ispričala četiri različite priče o ubojstvu Divnića


Iskazi svih do sada saslušanih svjedoka u slučaju ubojstva u Zelengradu različiti su te se ne podudaraju po slijedu i vremenu događanja, niti odgovaraju nalazima patologinje koja je utvrdila da je smrt uslijed iskrvarenja nastupila oko dva sata u noći


Svjedočenjem četvorice svjedoka nemilog događaja u Zelengradu ljetos tijekom proslave Đurđevdana u kući Zorana Gagića jučer je nastavljeno suđenje umirovljenom pravosudnom policajcu Ivi Jovi Mitroviću (57) i Šimi Šiki Karamarku (47) zbog teškog ubojstva 63-godišnjeg Mladena Divnića.
– To što sam ja u svojoj kući doživjela, nitko nikada na svijetu nije. Moja je kuća još od mojih šukundjedova i pradjedova bila za pomoć drugima, a ne za ubijanje. Otad ja nemam mira niti išta više pamtim – plačući je svjedočila Dara Gagić prisjećajući se tog krvavog Đurđevdana kada su optuženici, kako je ispričala, tukli Mladena Divnića, izvlačili iz kuće van i maltretirali cijelu noć. Svemu tome svjedočila je negdje do jedan, dva sata u noći kada se povukla u svoju sobu na katu kuće, a to zato jer joj je bilo neugodno gledati kada su optuženici krenuli svlačiti Divnića.
Domaćini skrili Divnića, Mitrović ga pronašao
Nešto ranije pomogla je sinu da ga skloni od njih u sjenik kako bi tortura prestala, no Mitrović je odmah došao za njima i izvukao ga van pa se povukla u kuću. Ispričala je i kako je svemu svjedočio i Milenko Opačić koji se, jednako kao ona i njezin sin Zoran, nisu usudili suprotstaviti optuženicima, a niti pozvati pomoć. Dodala je kako nema fiksni telefon, da njezin sin ima mobitel, no da u krugu od 500 metara nema signala pa da je i to jedan od razloga zašto nisu zvali pomoć. Kada se povukla u sobu, cijelo je vrijeme čula graju, a prije toga optuženici su pjevali, pili, penjali se po sjedalicama i stolu te stalno izlazili i ulazili u kuću. Pred svitanje se spustila u kuhinju te tamo zatekla porušeno posuđe, polomljenu sjedalicu, a na podu staklo, vodu i krv.
– Naglas sam zažalila i počela to čistiti i brisati onu krv, a Jovo me je mogao čuti jer je bio odmah blizu i onda je pobjegao prema autu. Odvezao je Opačića u prtljažniku onog što je sada mrtav – ispričala je žena napominjući kako je loša zdravlja i da se puno toga više ne sjeća.
Četvrti je jučer na svjedočku klupu sjeo Milenko Opačić, 84-godišnjak iz Murvice kojeg je kobnog dana, zajedno s Divnićem, Mitrović odvezao kod njegove kume u Biljane, zatim u Smilčić te potom i u Zelengrad. Divnić, koji je stanovao u jednoj štali u Murvici, 150 metara od njegove kuće, krenuo je taj dan s njima kako bi vidio staru kuću Mitrovićevih koju mu je Jovo obećao ustupiti za življenje.
– Jovo mu je donosio vina, kokoši, a sredio mu je i papire za mirovinu. Te večeri nije ga ni pipnuo. Ja sam oko 23.30 sati otišao u Jovin automobil leći i ne znam što se u kući događalo do jutra kada su me pozvali da dođem popiti kavu. Već se bilo razdanilo. Zatekao sam Karamarka koji se pipkao po nozi i govorio da ga je Mladen udario dvaput nogom, a Jovo je imao lijevu ruku krvavu. Plakao je i govorio kako je doživio da ga netko na njegovu terenu ubode nožem i rekao da mu je to Mladen učinio – svjedočio je starac govoreći kako je potom Karamarko danas pokojnom Divniću opsovao majku cigansku i zatim ga zalio vodom koja je bila u loncu na štednjaku. Nakon toga kazao je kako ga je Karamarko za noge izvukao vani, pred kuću i tamo mu spustio hlače do koljena, zgrabio šaku pijeska i pepela te mu to “bacio u dupe”. To je gledao iz neposredne blizine i Karamarka molio da to ne čini, da je Mladen dobar čovjek, no da ga ovaj nije poslušao.
Ozlijeđenom na izvoru prali krv s glave
– Jovo mu je navukao hlače i onda smo krenuli prema autu, sjeli i odvezli se do izvora vode udaljenog oko četiri kilometra. To je Jovo predložio jer je Mladen bio krvav pa da ga takva ne vodimo doktoru. Tamo smo ga zajedno oprali, a Jovo je lončićem zagrabio vodu i našao neku krpu kojom smo mu glavu prali jer mu je kosa bila slijepljena od krvi. Tada je nazvao policiju i Hitnu pomoć, a Mladen je ležao na ledini – prisjećao se starac dodajući kako je nekih pola sata nakon toga Mladen povratio krv te da je preminuo prije dolaska policije i liječnika.
S obzirom na činjenicu da je patologinja dr. Ana Krvavica dan ranije kazala kako je Divnić umro oko dva sata u noći obrazloživši ujedno kako je to utvrdila, te da su svi do sada saslušani svjedoci dali potpuno kontradiktorne iskaze vezane uz slijed i vrijeme događaja koji su se u kući Gagićevih odigrali 6. na 7. svibanj prošle godine, Mitrovićev branitelj John Matek i Branimir Zorica, koji u ovom slučaju zastupa Karamarka, imali su cijeli niz pitanja kojima su htjeli razjasniti neke od nelogičnosti, no zbog zdravstvenog stanja, dobi svjedoka i činjenice da je tri sata čekao u sudskom hodniku red za svjedočenje, suđenje će se njegovim svjedočenjem nastaviti i danas.