Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iz ugljanskog škvera Fain, Špinderk i Žaknić “izvukli” više od milijun kuna

28.03.2012. 22:00
Iz ugljanskog škvera Fain, Špinderk i Žaknić  “izvukli” više od milijun kuna


Trojac se sumnjiči da su kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou zloporabile svoj položaj te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova. Time su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu u iznosu više od milijun kuna, stoji u policijskom priopćenju


Protiv dvojice bivših direktora Nauta Lamjane Željka Faina i Dražena Špinderka te direktora splitske tvrtke Texo d.o.o. Anđelka Žaknića policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU zadarske podnijeli su državnom odvjetništvu kaznene prijave zbog više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta. Navedeni trojac se sumnjiči da su kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou zloporabile svoj položaj te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova. Time su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu u iznosu više od milijun kuna, stoji u policijskom priopćenju.
Tvrdnje bivših radnika Nauta Lamjane da je ugljanski škver otišao u stečaj zbog kriminalnih radnji te kako su izvučeni milijuni kuna pranjem novca, plaćanjem fiktivnih računa i nepostojećih konzultantskih usluga sve više dobivaju realne obrise. Naime, uz Špinderka i Faina koji su bili direktori, Anđelko Žaknić je bio član uprave. Riječ je, navodno, o hrvatskom iseljeniku koji je u upravu postavljen po nalogu vlasnika Jupiter Adrije, sadašnjeg iO Adria te je isplaćivan preko splitske tvrtke.
Radnici Nauta Lamjane o svim svojim sumnjama i saznanjima obavijestili su članove nove Vlade RH u nedavnim razgovorima te se nadaju kako će se u budućnosti rasvijetliti barem dio sumnjivih financijskih transakcija koji je doveo do kraha ugljanskog škvera. Oni smatraju kako je glavni cilj vlasnika bio da se škver uništi, zemljište prenamijeni u turističku zonu i na njemu izgrade apartmani za prodaju. Glavno pitanje na koji oni žele odgovor jest kako je Jupiter Adria mogao dizati bankarske kredite na račun imovine škvera, a novac uzimao sebi.