Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazahstan – zemlja mramornih palača i drvenih izbi

28.03.2012. 22:00
Kazahstan – zemlja mramornih palača i drvenih izbi


U razvoj Astane uloženo je nekoliko desetaka milijarda eura. Izgrađeni su deseci golemih mramornih palača, staklenih nebodera i ostalih građevina po projektima najpoznatijih svjetskih arhitekata
Let od Zadra preko Zagreba, Frankfurta i Astane, glavnog grada Republike Kazahstan, do sibirskih Semeya, Kurchakova i Ust Kamenogorskoga u Istočnoj kazastanskoj oblasti, traje od jutra do sutra. U odnosu na Hrvatsku sat se treba pomaći šest sati unaprijed.
Po izlasku iz aerodromske zgrade u Ust Kamenogorsku ili na kazaškom Oskemena, koji broji oko 300.000 stanovnika, čini vam se da nije baš hladno. Nema visokog snijega. Domaćini kažu da je oko minus petnaest, neki od nas im nisu povjerovali.
Priroda jest surova, ali i lijepa. Odmah se redaju slike iz romana Dostojevskog, Tolstoja, Čehova… Svijet iz njihovih djela i danas je opipljiv, dakako s nezaobilaznom čašicom votke ili s čajem, nacionalnim pićem. Širina, mir i snijeg s pogledom na nepregledne stepe.
Isplaćen vanjski dug
Istočna kazastanska oblast je površine kao Francuska ali s nepunih milijun stanovnika. Kazahstan, država gdje se spajaju Europa i Azija, naime, površinom je najveća među bivšim sovjetskim republikama nakon Rusije, ujedno i deveta najveća zemlja na svijetu ali sa samo 16,5 milijuna stanovnika.
U naftom, plinom, uranom i zlatom bogatim srednjoazijskim državama ne naziru se odjeci revolucija što su zadesile arapske države. Upravo je stabilnost glavni moto politike kojom je 70-godišnji Nursultan Nazarbajev, “Otac kazahstanske nacije”, uspio privući više od 150 milijardi dolara investicija u Kazahstan. Vanjski dug uspio je isplatiti čak 7 godina prije zadanog roka. Tri predsjednikove riječi: promišljenost, cjelovitost i dugoročnost nekima u Hrvatskoj su potpuno nepoznate.
Kazaški, ruski i engleski jezik
Do 1991. godine država Sovjetskog Saveza na istoku, sjeveru i sjeverozapadu, graniči s Rusijom, na jugu graniči s Uzbekistanom, Kirgistanom i Turkmenistanom, na jugoistoku s Kinom, a na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Dijeli se na 14 oblasti i tri grada koji su od posebnog državnog značaja. Predstavlja jednu od kulturno i etnički najbogatijih zemalja svijeta s oko 120 naroda, 30 etničkih skupina i vjerskih zajednica. Većinu populacije čine Kazasi (53,4 posto) i Rusi (29,9 posto), s još nešto Ukrajinaca, Nijemaca, Uzbeka, Tatara i Bjelorusa. Kazaški jezik, kojeg govori 65 posto populacije, ima status državnog jezika, dok je ruski, kojeg znaju gotovo svi Kazahstanci, proglašen za službeni jezik, korišten najčešće u poslovnim aktivnostima. U školi je obvezan engleski jezik.
– Voljeti domovinu i obitelj znači voljeti rad. Raditi znači skrbiti o obitelji, skrbiti o dobrobiti domovine, govore nam “ženčine” Dinara i Elena te Alaj.
Kazah je izvedenica iz turske riječi za nezavisnost, slobodu duha, a stan označava zemlju ili mjesto. Zanimljivo, čovjek na kazaškom jeziku je “adam”. Ipak, islam je najrasprostranjenija religija, a prati je rusko pravoslavlje. Nakon desetljeća represije pod Sovjetskim Savezom, nezavisnost je donijela puno priznanje vjerskih sloboda što je dovelo do velikog rasta aktivnih vjernika. U sljedećim godinama je građeno stotine džamija, crkvi, sinagoga i drugih vjerskih objekata, povećavši njihov broj sa 670 na 4.170.
“Berlin Euroazije”
Kazahstan je poznat je brojnim veličanstvenim jezerima, nepreglednim stepama i nalazištima nafte. Smješten je u središnjoj Aziji, a najveći dio njegova teritorija čine slabo naseljene stepe koje se protežu od središnje Europe do Sibira.
Seoska naselja su rijetka i kuće su poput drvenih izbi, iznikle iz ruskih bajki, samo im nedostaju kokošje nožice o kojima je pjevao Puškin. Međutim, u vidljivo komunističkom nasljeđu Kazahstan se proteklih desetak godina intenzivno razvijao, a svojevrstan je simbol tog razvoja i od 1998. godine njen glavni grad je Astana, koji je taj primat preuzeo od Almate ili Alma Ate. U razvoj Astane uloženo je nekoliko desetaka milijardi eura. Izgrađeni su deseci golemih mramornih palača, staklenih nebodera i ostalih građevina po projektima najpoznatijih svjetskih arhitekata, a grad ima oko 700.000 stanovnika. Astana, koja bi po priznanju svog glavnog urbanističkog planera trebala izrasti u “Berlin Euroazije”, glavni je izdanak želje predsjednika Nazarbajeva da svoju zemlju pozicionira kao regionalnu silu i svojevrsnog posrednika između Istoka i Zapada.


 CIJENA LITRE BENZINA ČETIRI KUNE


Kazastanska valuta je tenge, a dolar ima prednost nad eurom. Jedna kuna je 26 tenge, jedan euro 196 tenge a dolar 147 tenge. Radnička plaća je 500 dolara, učitelji imaju 600 dolara a službenici u državnim službama 1.000 dolara. Istovremeno, bivši britanski premijer Tony Blair kao savjetnik predsjednika Nazarbajeva ima 13 milijuna eura godišnje plaće. Cijena benzina je od 4 do 5 kuna, štruca kruha 2 kune, litra mlijeka 3, dvolitarska boca coca cole 4 kune, kutija marlbora 6 kuna, a domaćih cigareta oko 4 kune. Stek od govedine je 25 kuna a decilitar votke dvije kune.




 NAJVEĆI SVJETSKI NUKLEARNI POLIGON


Iako su Hirošima, Nagasaki i Černobil crnim slovima upisani u pamćenju svjetske javnosti kao simboli što vojnih što civilnih nuklearnih katastrofa, najveće svjetsko atomsko stratište zapravo se nalazi se u Kazahstanu. Novinar Zadarskog lista je jedan od rijetkih koji je posjetio nuklearni poligon smješten na 20-ak tisuća četvornih kilometara stepe istočnog Kazahstana, nedaleko od grada Semeya, koji je kazahstanska “Nevada”, sinonim za ljudsku tragediju nesagledivih razmjera
Za vrijeme Sovjetskog Saveza od 1949. do 1991. tamo je izvršeno više od 450 nuklearnih testova, a stotine tisuća ljudi su bez ikakvog upozorenja služili za eksperimente u istraživanju utjecaja radijacije na ljudsko zdravlje. Posljedice na ljude i okoliš bile su tragične, no kako je Semipalatinsk, tadašnji naziv za Semey, desetljećima bio jedno od najtajnijih mjesta na svijetu, potpune posljedice nuklearnih testova tek se sagledavaju. Nakon razlaza sa Sovjetskim Savezom Kazahstan je 1991. godine ukinuo svoje nuklearne arsenale i poligone. U posljednjih 20 godina u pomoć izloženima utrošeno je oko dvije milijarde dolara.


 SEDAM MJESECI ZIME NA -40


Ovdje su dnevna i godišnja kolebanja temperature velika, a prijelaznih godišnjih doba, proljeća i jeseni, gotovo da i nema. Prelazi iz hladnijeg u topliji dio godine i obrnuto su dosta nagli. Zime su surove i veoma hladne, snijeg pada punih sedam mjeseci. Kad su u Zadru početkom veljače noćne temperature bile -5 °C u Semeyu i Ust Kamenogorsku su bile oko – 50 °C. Uz izuzetno hladni sjeverni vjetar, stepsku buru, prosjek u mjesecu prosincu, siječnju i veljači je minus “sorok”, odnosno – 40 °C. Promet pod ledom i snijegom prekrivenih prometnica odvija se bez nekih zastoja, ralice se gotovo i ne vide. Ljeta su dosta topla. Temperature dosežu i do 30 °C, ali su noći i u ljetno doba dosta hladne.


 GRAD DOSTOJEVSKIJEVOG PROGONSTVA


Pun dojmova je boravak u sibirskom gradu Semeyu u koji je protjeran je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najistaknutijih ruskih i svjetskih književnika 19. vijeka. Najpoznatiji su mu romani “Braća Karamazovi”, “Zločin i kazna” i “Idiot”. Kao pisac naprednih pogleda 1849. godine je osuđen na smrt, ali je poslije pomilovan i protjeran u Sibir u tadašnji Semipalatinsk ili današnji Semey.
Kroz Semey prolazi i Transsibirska željeznica, najduža izravna pruga na svijetu – koja se od Moskve do Vladivostoka proteže, preko nepreglednih prostranstava Sibira i jedanaest vremenskih zona, na 9.289 kilometara.


 NOGOMET NAPREDUJE


Kazahstanski nogomet napreduje iz godine u godinu. Visoko plasirani klubovi imaju budžet i do 10 milijuna dolara, najuspješniji klub je Aktobe. U Premier nogometnoj ligi ove sezone igra čak 28 srpskih nogometaša, treneri su Ljupko Petrović i Zoran Filipović, dok je selektor mlade reprezentacije Slobodan Krčmarević. Novi nogometni stadion u glavnom gradu Astani je prava ljepotica. Na umjetnoj travi i natkrivenoj Areni pred 30.000 gledatelja u posljednjoj utakmica kvalifikacija za SP 2010. godine, Hrvatska je pobijedila zgodicima Vukojevića i Kranjčara.


 DRUGI SVIJET


Upravo iz Kazahstana u svemir je 1961. poslan prvi čovjek – Jurij Gagarin, sa svemirskog centra Bajkonur, poznat po imenu Tjuratam. Osim svemirskih letova, Kazahstan je mjesto rođenja tulipana i jabuka, te mjesto na kojem je prvi čovjek zajahao konja.
Kazahstan i njegovo stanovništvo su totalno “drugi svijet”. Mnogi imaju zlatne zube. I gotovo obvezno nose bijele čarape na crne cipele.