Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sito i bijesno

28.03.2012. 22:00


NEUNIŠTIVI RAMBO U BORBI PROTIV GLOBALNOG KOMUNIZMA
Iako u pravilu preskačem filmske večeri RTL-a i Nove tv, s obzirom da su tada najčešće na programu grozni američki akcijski filmovi, prošli sam vikend ipak odlučio pogledati jedan od najgorih, a to je “Rambo 2”. I isplatilo se, jer se ovaj film može gledati kao najsmješnija komedija. Stallone s onim svojim kamenim licem poubija pola Vijetnama, a kada ga stjeraju u kut, iskoči iz rijeke i otme helikopter s kojim naravno zna upravljati jer, Bože moj, ipak je on Rambo. Na kraju spasi nesretne zarobljene američke vojnike.
Pritom je nasmiješnije vidjeti kako su prikazani piloti protivničkih helikoptera koji su, naravno, Rusi, jer je poznato da su se u Vijetnamu borili Rusi, a ne Amerikanci. Jedan na pilotskoj kacigi ima čak dvije velike crvene petokrake (tek toliko da ne bi bilo zabune o kome se radi), dok drugi ima crvene petokrake čak i na slušalicama, na samim ušima. Zanimljivo je da kada Rambo otme taj helikopter i stavi te iste slušalice, petokrake zvijezde tajanstveno nestaju. Sve u svemu – luda zabava.
OKLADA NA SIGURNO
Par dana nakon ovog filma, skupilo se veselo društvo u stanu kod mojih kumova i tako, malo po malo, a s obzirom da je noć prije pomaknut i sat unaprijed, dočekali smo sitne sate, tj. dva sata poslije ponoći. U kutu sobe bio je upaljen televizor, i to Nova tv. Taman je počinjao neki film za koji se već po muzici moglo sa sigurnošću ustvrditi da je akcijski, a još kada se pojavio naslov “Smrtonosni let”, sumnje nije bilo. “Kakav li je ovo film?” – zapitala se moja prijateljica, a ja sam brzometno odgovorio – “kakav je da je, u njemu sigurno glumi Steven Seagal.” Svi su se prisutni nasmijali, a ja sam rekao da sam se spreman kladiti 1:1000 da je tako, ali nitko nije prihvatio ponuđenu okladu. A i zašto bi, kada je stvar stopostotno sigurna. Noćni termin, nedjelja, i što je najvažnije – Nova tv… Može li biti film, a da nije akcija sa spomenutim glumcem? Već ste pogodili. Seagal je do danas u karijeri snimio 57 842 akcijska filma, tako da nam Nova ima što prikazivati sve do sudnjeg dana. Blago nama s njima.
UGODNO IZNENAĐENJE ZA POČETAK TJEDNA
Nikada nisam čuo za emisiju “Top Gear”, ali sam se vrlo ugodno iznenadio kada sam slučajno okrenuo program i kao gosta vidio Ronnieja Wooda, gitarista Stonesa. Ja ih doduše baš ne slušam previše, ali ih poštujem i bilo mi je vrlo ugodno na malom ekranu u ranoj fazi večeri vidjeti nešto što nije sapunica (domaća ili strana – svejedno), utakmica nekih prebogatih europskih klubova (priznajem samo reprezentacije), ili, ne daj Bože Survivor (o tome smo prošli tjedan imali cijeli članak). Ronnie doduše izgleda kao “smrt na dopustu”, ali je svejedno bio simpatičan i duhovit i uljepšao mi večer nakon teškog ponedjeljka u kojem sam se susretao s njegovim vršnjacima iz Zadra, a koji su imali životnog duha koliko i pojedini glumci u hrvatskim sapunicama talenta za glumu. Dakle ništa. R&R uistinu dobro čini ljudskom organizmu.
VIJEST br. 1 – U HRVATSKOJ OPET VLADA PESIMIZAM
U Večernjim vjestima Nove tv možemo čuti jako važne vijesti. Jedna od njih je jako zabrinjavajuća, jer su ankete pokazale da u Hrvatskoj opet vlada pesimizam. Ne znam uistinu što je tu iznenađenje, a pogotovo ne znam kada je pesimizam uopće i prestao vladati? Tko normalan uopće misli da ima razloga za optimizam, ne samo u Hrvatskoj, nego uopće? Kao, Hrvati opet misle da se neće lako izvući iz krize. A kada su uopće prestali misliti da se možemo tek tako izvući? Na osnovu čega, kojih pokazatelja, s povjerenjem u koga i što, je netko uopće mogao biti optimističan? Ova nas je vijest jako iznenadila.
VIJEST br. 2 – KERUMOV NOVI BISER
U istim su nas vijestima htjeli nasmijati s novim Kerumovim biserom. On je dao izjavu o tome “kako poboljšati nezaposlenost”. Umjesto “zaposlenost” rekao je “nezaposlenost” i to bi sada trebalo biti jako smiješno. Uz sve njegove dosadašnje javne ispade, našli su ovaj običan lapsus linguae koji se mogao dogoditi i nekom obrazovanom i pristojnom čovjeku. Neš’ti vijesti, neš’ti događaja.
VIJEST br.3 – MODNA REVIJA ZA SITE I BIJESNE
Nakon što nam cijele vijesti napune bedastoćama urednici Nove tv u istom stilu i završavaju. Negdje u Portugalu (da, onaj Portugal koji je u financijskom kolapsu) organizirana je modna revija s modelima napravljenima od čokolade, koja je “oduševila i sladokusce i modne kritičare”. Dugo nisam čuo veću glupost. Prvo, što se sladokusci imaju oduševljavati? Nisu jeli tu čokoladu nego gledali manitovštine koje su s njom napravili. Drugo, neš’ti senzacije oduševiti modne kritičare. Njih ionako oduševljavaju svakojake gluposti. Treće, ne mogu vjerovati da se u svijetu u kojem djeca umiru od gladi, netko tako igra s hranom i to u ovako glupe svrhe. Ništa drugo nego sito i bijesno.
[email protected]