Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tradicija pobijedila plastiku

28.03.2012. 22:00
Tradicija pobijedila plastiku


– Naši mladi danas sve proizvode dobivaju gotove, odu u trgovinu i samo kupe. Ovdje dobiju samo maslinove grane, a zatim uče sve korak po korak, a na kraju imaju gotov proizvod kojeg su sami izradili, kaže gospođa Karmela


Tradicijski običaji opet su u modi. Jučer je tijekom dana u Gradskoj straži održana radionica pletenja maslinovih grančica u sjevernoj Dalmaciji, takozvanih palmi, koja je privukla studente, osnovnoškolce, vrtićki uzrast, ali i obične građane koji su došli nostalgični za vremenima svojih baka.
Radionica je prigodno organizirana pred Cvjetnicu, u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem kada su ga dočekali mašući palminim granama. Kako se pletu maslinove grančice polaznike radionice učila je Karmen Turčinov.
– Na blagoslov nosimo obične grančice, ali one mogu biti i obrađene, a nazivamo ih palmama. To je jedna specifična vrsta masline koja je oprašivač, ima duguljaste, simetrično raspoređene listiće. Nosi se na blagoslov na Cvjetnicu i zatim se drži u kući za blagoslov kuće kroz cijelu godinu, odnosno za blagoslov polja, a u mnogim krajevima sjeverne Dalmacije običaj je da se uz nogu pokojnika drži sveta voda i ta grančica kako biste ga blagoslovili kod posljednjeg pozdrava, kazala je Turčinov.
Maslina je drvo velike simboličke vrijednosti kroz povijest kršćanstva, ali i u ostalim religijama, pa čak i u grčkoj mitologiji, a i danas ima veliko značenje u mnogih naroda, naglasila je Turčinov.
– Naši mladi danas sve proizvode dobivaju gotove, odu u trgovinu i samo kupe. Ovdje dobiju samo maslinove grane, a zatim uče sve korak po korak, a na kraju imaju gotov proizvod kojeg su sami izradili, kaže gospođa Karmela.
Upravo želja da se prisjete tradicije privukla je većinu polaznika ovoj radionici.
– Kupujemo suvenire iz čitavoga svijeta, a ne znamo napraviti ono što je naša tradicija. Danas se namučimo dok okitimo kuću plastičnim jajima i lažnim ukrasima, dok s druge strane ne znamo ispeći uskrsnu pogaču, zaključila je gospođa Anita izrađujući svoju prvu pletenu maslinovu grančicu.