Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iz stijene Anića kuk spašena dvojica mađarskih alpinista

Autor: Suzana Bandić

28.03.2013. 23:00
Iz stijene Anića kuk spašena dvojica mađarskih alpinista


Mladići koji nisu imali iskustva s penjanjem tzv. Dugog smjera zanijeli su se pa ih je uhvatio mrak. Pozvali su Centar 112 nakon čega su na teren izišli 18 zadarskih gorskih spasioca i izvukli ih sa opasnog stijenja


Zadarski gorski spasioci u četvrtak su, dvadesetak minuta iza ponoći, uspješno okončali akciju spašavanja dvojice mađarskih alpinista s Anića kuka na Velebitu. Mađarski avanturisti, mladići u dobi od 22 i 24 godine, na ovu izazovnu, ali i opasnu stijenu, uputili su se u srijedu oko podneva.
– Mladići nisu imali nikakvoga ranijeg iskustva u penjanju dugog smjera pa su se u stijenu uputili bez rasvjete i loše odjeveni. Zanijeli su se i zaboravili na vrijeme pa ih je na visini od 200 metara uhvatio i zarobio mrak na stijeni. Ali srećom, pozvali su Centar 112 na vrijeme tako da su ih članovi GSS-a ubrzo pronašli i spustili na sigurno – rekao je Davor Divković, tajnik zadarskog HGSS-a koji su dezorijentirane i promrzle planinare dopratili do njihova smještaja u Starigradu.
U ovoj akciji spašavanja alpinista na jednoj od za penjače najtežih europskih prevjesnih stijena. Sudjelovalo je 18 članova HGSS Stanice Zadar. Osim što je stijena visoka 400 metara, njezin je vrh u odnosu na podnožje nagnut 40 metara što je posebno opasno i atraktivno za penjače.