Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mirno snivaj, anđele

Autor: Suzana Bandić

28.03.2013. 23:00
Mirno snivaj, anđele


Malena Nora je preminula u prošlu srijedu u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, gdje je 7. veljače otputovala na liječenje. Svojim je osmijehom i rijetko viđenom hrabrošću osvojila cijelu Hrvatsku


“Pleše negdje naša princeza, sretna i slobodna! Čuva nas i gleda. Spavaj mali umorni, strašni lave” – piše među ostalim na osmrtnici s plavim rubom pred kojom su jučer zastajkivali Zadrani, a onda tupih pogleda, nijemi, nastavljali dalje svojim putem. I da na osmrtnici nije bilo imena i slike, ne bi bilo osobe koja nakon tih riječi ne bi znala da je riječ o obavijesti o posljednjem ispraćaju malene Nore Šitum, djevojčice koja je prošli tjedan izgubila životnu bitku s teškom bolešću.
“Nora Fora strašni lav” kako je zbog svoje hrabrosti, te nevjerojatne volje i snage s kojom se više od tri godine borila s opakom bolešću u javnosti prozvana petogodišnja Nora Šitum, bit će pokopana sutra u 12 sati, na Gradskom groblju u svom rodnom Zadru.
Malena Nora je preminula u prošlu srijedu u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, gdje je 7. veljače otputovala na liječenje. Svojim je osmijehom i rijetko viđenom hrabrošću osvojila cijelu Hrvatsku. Dirnuti njezinom sudbinom građani su u svega tjedan dana za liječenje prikupili 5,3 milijuna kuna.
Djevojčicu je 8. veljače u “Wood Centre” Dječje bolnice u Philadelphiji primio dr. Stephan Grupp, dječji onkolog koji je 2012. godine prvoj eksperimentalnoj terapiji koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a podvrgnuo sedmogodišnju djevojčicu Emily Whitehead. Terapija tzv. spornim virusom kod Emily je okončana uspješno, no kod malene Nore problemi su počeli sedam dana nakon dolaska u SAD-e. Nora je “zaradila” trbušni virus koji je tada harao što se kod nje manifestiralo povišenom temperaturom i slabosću.
Stanje se smirilo, a potom je 11. ožujka stigla informacija kako se njeno zdravstveno stanje ponovno pogoršalo. Norin djed koji je svakodnevno bio u kontaktu s kćeri, Norinom mamom Đanom, pojasnio je kako su se kod Nore pojavile gljivice koje su uobičajena pojava kod pacijenata koji primaju kemoterapiju, no kod Nore su dospjele do mozga što je izazvalo probleme – zbog infekcije se nije moglo nastaviti liječenje. Dva dana kasnije djevojčica je završila na intenzivnoj njezi jer je dobila visoku temperaturu i teško disala.
Na Norinoj Facebook stranici administratori su svakodnevno izvještavali o njezinu stanju. Tada je pisalo “Stanje je opasno”, a tri dana kasnije javnost je obaviještena kako je mali anđeo dobio krila, da je mali anđeo otputovao na ljepše mjesto gdje nema igala, boli i suza. Njezina majka, Đana Atanasovska, koja je početkom veljače dirljivim pismom – apelom za pomoć digla na noge cijelu Hrvatsku, jednako dirljivim pismom oprostila se od svog anđela. Dan kasnije učinio je to i njezin tata Ivica.
Njezin djed Stevan Stiv Atanasovski kazao je tada: “Ovo će nas sve skupa rastrijezniti da materijalna stvar ne znači ništa, da ne znači ni u Europu ući i njihove plaće. Ništa to ne znači… Mora se živjeti. Moram biti podrška Đani, ona ima samo mene. Moram je podržati! Ali ne mogu, teško ću…”