Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski nadbiskup oprao noge predstavnicima zadarskih župa

Autor: Z L

28.03.2013. 23:00
Zadarski nadbiskup oprao noge predstavnicima zadarskih župa

Foto: Vedran SITNICA



Sveto otajstvo je preneseno u ‘Božji grob’ u katedrali, gdje se ostaje u molitvi i klanjanju


Velikim četvrtkom započelo je Vazmeno trodnevlje. Obredima Velikog četvrtka, Velikog petka i svečanoga vazmenog bdijenja, Crkva proživljava otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.
U 9 sati misu posvete ulja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kad je posvetio sveta ulja za slavljenje svetih sakramenata. Na misi su sudjelovali svi svećenici koji djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji, koji su jučer ujedno obnovili svoja svećenička obećanja.
Na misi posvete ulja svećenstvo okupljeno oko nadbiskupa obnavlja svećenička obećanja, te sudjeluje u blagoslovu ulja za pomazanje katekumena i bolesnika i za krizmu.
Osim ustanovljenja svećeništva, ovoga se dana vjernici spominju Isusove unutarnje borbe i poziva učenicima da bdiju s njime u molitvi: “Ostanite ovdje i bdijte sa mnom”, no učenici su pozaspali. Bio je to za njega čas napuštenosti i samoće, nakon kojega je, usred noći, slijedilo uhićenje i početak bolnog hoda prema Kalvariji.
Zadarski nadbiskup predvodio je i misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva. Mons. Puljić oprao je noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa.
Nakon mise Sveto otajstvo je preneseno u ‘Božji grob’ u katedrali, gdje se ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje ‘Gospinog plača’.


 VELIKI PETAK – OTAJSTVO MUKE




Veliki petak je usredotočen na otajstvo Muke. To je dan posta i pokore, sav usmjeren na promišljanje o Kristu na križu. U crkvama se navješćuje izvještaj o Muci i odjekuju riječi proroka Zaharije: “Gledat će onoga koga su proboli”. U probodenom srcu Otkupiteljevu, piše sv. Pavao, skrivena su “sva bogatstva mudrosti i spoznaje”, dapače, “u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva” U otajstvu Raspetoga “ostvaruje se ono okretanje Boga protiv sebe sama, pri čemu on daruje sebe, kako bi pridigao i spasio čovjeka. To je ljubav u svome najradikalnijem obliku”.