Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U crkavama se za svečanu uskrsnu misu tražilo mjesto više

28.03.2016. 22:00
U crkavama se za svečanu uskrsnu misu tražilo mjesto više


Na tradicionalnom obredu blagoslova jela u debeljačkoj crkvi Uznesenja BDM, u Debeljaku koji broji 950 stanovnika, don Domogoj je blagoslovio točno 236 košarica s pogačama, jajima, solju, mladom kapulom, janjetinom, crnim vinom
Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, proslavljen je svečanim liturgijama u crkvama diljem Zadarske županije.
– Spasenje se postiže slijedeći Isusa preko križa, smrti i uskrsnuća. Preko križa se dolazi do uskrsnuća, poručio je don Domagoj Kelava tijekom propovijedi u crkvi sv. Kasijana u Sukošanu.
Snaga vjere
U crkvi sv. Ivana Krstitelja na groblju u Gorici, zajedničkoj crkvi Gorice i Raštana Gornjih, misna slavlja je predvodio župnik don Darko Marušić.
– Dopustimo da Isus uđe u naš život, u naša srca i pameti i neka u njima trajno ostane kao moćni i milosrdni Kralj, a mi budimo poput učenika Ivana i majke Marije njegovi vjerni pratitelji na putu muke. Uskrsnuli Isus ima dovoljno snage da vječni život uskrsnuća osigura svakome, poručio je don Darko.
Sveto trodnevlje mnogima je u Zadarskoj županiji donijelo ljubav i mir, pomirenje s Bogom i ljudima, učvrstilo vjeru u uskrsnuće. U većini crkava se za svečanu uskrsnu misu tražilo mjesto više.
Tri su dijela obreda na Velik petak: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Potom križni put, mnoštvo vjerničkog puka na noćnim procesijama po trgovima, ulicama i oko crkava te pjevanja “Puče moj”, sami po sebi su snažna poruka i doživljaj.
Bogatstvo obreda Velike subote i snažna uskrsna poruka ne može ostaviti ravnodušnima ljude izmučene beznađem i lažnim vrijednostima. Zaista je bilo dojmljivo u obnovljenoj crkvi sv. Ivana na biogradskoj Kosi- Torovima. Na bdijenju koje je predvodio župnik don Nikola Tokić, bilo je mnogo mladih. Obred blagoslova jela održao se rano na Uskrs, u 8 sati.
Obred blagoslova jela
A na tradicionalnom obredu blagoslova jela u debeljačkoj crkvi Uznesenja BDM, u Debeljaku koji broji 950 stanovnika, don Domogoj je blagoslovio točno 236 košarica s pogačama, jajima, solju, mladom kapulom, janjetinom, crnim vinom. U prizemlju i na “pripodiću”, balkonu, na kojem skladno pjeva uvježbani crkveni zbor s. Antonije Topalović iz zajednice Klanjateljica Krvi Kristove, te u dvorištu crkve nazočilo je oko 400 vjernika, od toga tek 40-ak muškaraca svih uzrasta.
Sveta misa na Uskrs je posebno svečana, a nakon povratka kući za ručak se jelo samo ono najbolje.
– Za ručak bi se pripremala “pandroba”, kokoš, pivac ili janje punjeno kruhom, jajima, slaninom i kapulicom ljutikom, priča Danica Smolić Ročak, koja puno zna o narodnim običajima.
Jedna od najdražih igara djece i mladeži bilo je tucanje svježim jajima.
– Pobjednik bi bio onaj kojemu je pošlo za rukom razbiti najviše jaja drugima i za nagradu ih odnijeti kući, nostalgično će zvonar Zdravko Peljušić.
Vrijeme Uskrsa je i vrijeme bogatih stolova, domaćih jela i slastica, ali prije svega slavlja u krugu obitelji.