Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Antenski stup seli s Tvrđave sv. Mihovila

28.03.2017. 22:00
Antenski stup seli s Tvrđave sv. Mihovila


Pola godine od potpisanog rješenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojim se Tvrđava sv. Mihovila daje na korištenje Općini Preko, ovih dana stigla je vijest da je tvrtka Odašiljači i veze pokrenula postupak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa koji je prije 25 godina postavljen na vrh tvrđave.
Postupak preseljenja odašiljača na novu lokaciju, kako je priopćeno iz Uprave Odašiljača i veza, pokrenut je u veljači objavom tendera za izvođenje radova, a cijeli natječajni proces trebao bi završiti do 17. svibnja ove godine, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora s izvođačima radova. Predviđeni završetak preseljenja trebao bi biti obavljen najkasnije do 31. srpnja 2018. godine.
– Za Općinu Preko, koja temeljito priprema obnovu Tvrđave sv. Mihovila, preseljenje postojećeg antenskog sustava od presudne je važnosti za nastavak projekta. Nadam se da će se Odašiljači i veze držati postojećeg terminskog plana, a mi ćemo to sasvim sigurno kontrolirati kako se postupak preseljenja ne bi oduljio, kaže općinski načelnik Karlo Novoselić te podsjeća da je Općina Preko prošle godine dobila 100.000 kuna na natječaju Ministarstva kulture za izradu arhitektonskog 3D snimka te ove godine dodatnih 100.000 kuna za arheološke iskope unutar same tvrđave. Tek će nakon toga biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi u budućnosti trebao postati interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka, koji su se u prošlosti upravo po tvrđavi iznad Preka nazivali Anđeoskim otocima.
Za preseljenje 80-metarskog antenskog stupa već su odavno osigurane i lokacijska i građevinska dozvola i sve je trebalo biti dovršeno još potkraj 2011. godine, kad su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava.
Prema riječima Ante Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, Tvrđava sv. Mihovila strateški je turistički projekt Preka.
– Više od dvije godine trajala je borba za nadležnost nad tvrđavom i to smo uspjeli pozitivno riješiti, a sada se napokon rješava i drugi problem – premještanje antenskog stupa koji je bio ‘šaka u oko’ vizualnom izgledu tvrđave koja je zaštićeni spomenik kulture. Paralelno radimo i na projektnoj dokumentaciji, izrađeni su konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, kaže Župan te ističe zadovoljstvo odličnom suradnjom na projektu s Razvojnom agencijom Zadarske županije, Konzervatorskim odjelom u Zadru te Arheološkim odjelom Sveučilišta u Zadru.
S 265 metara visoke tvrđave koju su Mlečani sagradili u 12. stoljeću radi kontrole Zadarskoga kanala pruža se, za mnoge, najljepši pogled na gotovo cijeli zadarski arhipelag. Tvrđavu Sv. Mihovila svake godine posjeti nekoliko desetaka tisuća turista, što je svrstava u red jedne od najposjećenijih kulturnih znamenitosti u Zadarskoj županiji.