Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Majka svih akcija Domovinskog rata medijski najeksponiranija 2003.

28.03.2017. 22:00
Majka svih akcija Domovinskog rata medijski najeksponiranija 2003.


Antonio Milanović obranio je prošle godine diplomski rad na temu “Dinamička analiza medijskih sadržaja o akciji Maslenica u Zadarskom listu u razdoblju od 1998. godine do 2013. godine”. Radnju je izradio pod mentorstvom Đanija Bunje, na studiju novinarstvo i odnosi s javnošću na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Koliko je tema ovog rada zanimljiva pokazuje zanimanje javnosti i studenata za predavanje koje je Milanović održao u ponedjeljak na Novom kampusu.
Pronađena su 22 članka
U uvodnom dijelu je podsjetio na prilike koje su vladale u Hrvatskoj na početku Domovinskog rata, te neposredno pred samu akciju Maslenica. Potom je predstavio akciju, njen tijek i rezultate, te medijsko izvještavanje u to vrijeme. U sadržaju rada Antonija Milanovića pronalazimo sljedeće naslove: Položaj Republike Hrvatske 1993. godine, Karakter Domovinskog rata, Tko je i zašto pokrenuo agresiju, Akcija Maslenica, 1991. – 1993., Temelji akcije Maslenica, Utjecaj akcije Maslenica, Greške u provođenju, Putevi agresora, Ratna komunikacija, Medijsko oglašavanje, Zadarski list, te istraživački dio rada. 
– U istraživačkom dijelu rada sam se bavio analizom članaka o akciji Maslenica u Zadarskom listu, te sam obavio intervju sa sudionicima akcije. Dakle, zanimalo me na koji se način u Zadarskom listu pristupilo akciji i kako se ista predstavljala u vremenskom odmaku od pet godina. Htjeli smo uvidjeti na koji način su se informacije prenosile do naroda. Pronađena su 22 članka, a podijeljeni su u tri kategorije: tema, period i ton članka. Nije se puno pisalo o samoj akciji, osim neposredno dan kasnije. Razlog su vjerojatno izbori koji su se održavali u to vrijeme. Ono što se još javlja kao vjerojatni slučaj je kako se agresoru ne bi otkrilo puno jer je akcija bila još u tijeku, istaknuo je Milanović napominjući kako na petu obljetnicu nije pronađen niti jedan članak o akciji. Kao moguće razloge on navodi potiskivanje nacionalne svijesti o traumatičnim događajima. O akciji se dosta pisalo 2003., iako kaže nije čudo jer je riječ o desetoj obljetnici. Pet godina kasnije Milanović pronalazi samo dva članka, nedovoljno reprezentativna s obzirom na tematiku.
Tri hvalospjevna članka
– Na dvadesetu obljetnicu imamo tri članka, dosta duga i hvalospjevna. Javlja se potreba za kolektivnim sjećanjima, u spomen na poginule branitelje. Valja napomenuti kako su članci istraživani uz pomoć fonda Znanstvene knjižnice. U ova 22 članka 33 posto govori općenito o akciji, 23,8 posto govori o reakcijama političara, a 33,3 posto članaka o kulturnim događanjima vezanima uz akciju, ističe Milanović. dodajući kako su intervjuirane osobe pripadnici 4. gardijske brigade Pauci, njih pet.
– Cilj je bio dobiti djelomičnu sliku onoga što se dešavalo u trenucima provedbe akcije. Kao važnost akcije navode spajanje sjevera i juga Hrvatske, a bilo je bitno da se ne razdvoji teritorij zemlje. Složni su kako je bilo dosta grešaka, primjerice Škabrnja je tri puta “padala” pa bila vraćena. Za akciju je bio ključan faktor iznenađenja. Sudionici su suglasni da je 90 posto isplaniranog ostvareno. Svima su iskustva iz ove akcije jako puno značila. Akciju nazivaju majkom svih akcija Domovinskog rata.
Kao zaključak možemo kazati kako akcija tijekom provođenja nije ni približno bila važna tema u tiskanim medijima. U istraživanju kasnijih obljetnica vidljivo je kako nije bilo dovoljno članaka, istaknuo je Milanović. 
– Iščitavajući literaturu naišli smo na do tada po nas mnogo neotkrivenih činjenica koje su nam promijenile općenito način gledanja na čitav Domovinski rat, istaknuo je Milanović.