Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ne žele da im se sudi u Zadru

28.03.2017. 22:00
Ne žele da im se sudi u Zadru


Saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (Hrast), Branka Juričev-Martinčev (HDZ) i Franko Vidović (SDP) u srijedu su zatražili zajednički sastanak kod ministra pravosuđa Ante Šprlje, kako bi ga upozorili na prijetnju prestanka rada šibenske ispostave Stalne službe Trgovačkog suda u Zadru.
Sastanak je inicirao Zekanović, a ostalo dvoje zastupnika iz HDZ-a i SDP-a potvrdili su da su podržali njegovu inicijativu.
– Smatram da bi prije donošenja odluke o ukidanju šibenske ispostave od strane ministra pravosuđa, trebali postojati određeni kriteriji za ukidanje, koji po svemu sudeći u ovom trenutka nisu ispunjeni. Naime, postoje opravdani razlozi za potrebnom djelovanja Stalne službe, jer bi ukidanjem iste, grad Šibenik i županija trpjeli nesagledive posljedice u trenutku zamaha lokalnog gospodarstva, rekao je Zekanović.
Udruženi zastupnici
Inicijativa da se krene u obranu šibenske ispostave krenula je, kažu svo troje zastupnika, zbog stalne prijetnje da bi se ona mogla ugasiti. O toj opasnosti stalno govore zaposlenici šibenske stalne službe, koji samostalno ne smiju javno istupati u javnosti, pa su se za pomoć obratili zastupnicima.
– Treba navesti da na području Šibensko-kninske županije djeluje oko 3.000 trgovačkih društava i oko 3.000 obrtnika, te bi ukidanjem Stalne službe svi oni osjećali nesagledive posljedice takve odluke. Za cijelo vrijeme svoga rada, Trgovački sud u Šibeniku, odnosno sada Stalna služba, pokazao se kao učinkovit sud, odnosno učinkovita Stalna služba, a čime se prema mom mišljenju i postiže istinska reforma pravosuđa, tvrdi Zekanović. Naglašava kako prema podacima kojima raspolaže, Stalna služba u Šibeniku prilivom predmeta svih vrsta opravdava svoje postojanje.
Na kraju krajeva, ističe, ukidanjem Stalne službe u Šibeniku to bi bila jedina služba koja je ugašena na području cijele Hrvatske, a onda bi se stanovništvo i gospodarstvenici Šibenika i županije doveli u daleko nepovoljniji položaj od ostalih u državi.
Franko Vidović (SDP) izjavio je kako je problem počeo prije desetak godina, kad je HDZ-ova vlast, protivno svim argumentima, prepustila nadležnost Šibenika zadarskom Trgovačkom sudu te ukinula takav šibenski sud.
Sastanak kod Šprlje
– Svi pokazatelji bili su na strani Šibenika i ukazivali potrebu da takav sud postoji u gradu, ali oni su ga ukinuli i od tada prijeti stalna latentna opasnost od ukidanja sadašnje Stalne službe. Naime, odluka o eventualnom ukidanju diskreciono je pravo ministra, ali vjerujem da će gospodin Šprlje imati sluha za nas, jer i on sam dolazi iz male sredine, kazao je Vidović.
Napomenuo je da je moguće gašenje šibenske ispostave u mandatu Vlade Zorana Milanovića bilo otklonjeno njegovim angažmanom kod tadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, ali da je prijetnja ukidanja Stalne službe ostala.
Saborska zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev pridružila se Zekanoviću i Vidoviću te najavila da ide na sastanak kod ministra Šprlje, koji je zakazan za 11. travnja ove godine.
– U interesu Šibenika i Šibensko-kninske županije podržavam inicijativu i idemo se svi zajedno boriti da Šibenik ne izgubi Stalnu ispostavu Trgovačkog suda, poručila je.