Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski otoci upisani u deklaraciju pametnih otoka

28.03.2017. 22:00
Zadarski otoci upisani u deklaraciju pametnih otoka


Delegacija predstavnika otoka iz Hrvatske zajedno s predstavnicima ostalih europskih država okupila se jučer u Bruxelllesu na događanju organiziranom od strane europskih parlamentaraca pod nazivom “New pathways for European islands”. Davor Škrlec, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu okupio je ovom prilikom otočne predstavnike iz cijele Hrvatske, a među njima je bila i pročelnica grada Zadra za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba, kao i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, vijećnik općine Dobrinj Zdenko Kirinčić te profesor na Sveučilištu u Zagrebu Goran Krajačić. Predstavnici lokalnih otočkih samouprava ujedno su i potpisnici deklaracije pametnih otoka koja po principu odozdo prema gore želi identificirati potencijale razvoja europskih otoka za održivi razvoj prema energetskoj i ekonomskoj neovisnosti. Inspirirani već osnovanom inicijativom Europske komisije “Pametni gradovi i zajednice” pokrenuta je inicijativa “Pametni otoci” koja je uz postojeća fokus područja energije, transporta i informacijsko komunikacijskih tehnologija dodatno proširena na vodu i otpad direktno adresirajući načela cirkularne ekonomije.
Događaj je otvorila Eva Kaili, europska zastupnica iz Grčke ukazujući na zajedničke probleme svih europskih otoka s naglaskom na transport, opskrbu vode i sveopću infrastrukturu koja usporava razvoj i rast otoka. Prisutnim gostima obratili su se i drugi europski zastupnici – Jens Gieseke (Njemačka), Miriam Dalli (Malta), Alyn Smith (Škotska), Salvatore Cicu (Italija), Neoklis Sylikiotis (Cipar), Gabriel Mato (Španjolska), Younous Omarjee (Francuska), Claudia Monteiro De Aguiar (Portugal), Anna Hedh (Švedska) i Davor Škrlec (Hrvatska).
– Unatoč brojnim problemima s kojima se otoci suočavaju, s naglaskom na kontinuiranu depopulaciju, cijeli je događaj usmjeren na pronalaženju konkretnih rješenja. Naime, otoci su inovativni od samog njihovog postojanja, s obzirom da su se otočani, zbog udaljenosti od kopna i loše povezanosti te kontinuiranog nedostatka potrebnih resursa, prisiljeni snaći sami. Otoci su idealna područja za razvoj pilot projekata koji se mogu transferirati i replicirati na druga područja na kopnu, osobito ostala ruralna područja koja se zapravo susreću s vrlo sličnim izazovima. Tehnologija je razvijena, strategija Europske unije se jasno zalaže za energetsku tranziciju i pametno korištenje resursa, razvoj cirkuralne ekonomije te održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja. Samim tim potrebno je donijeti odluku na lokalnim razinama te krenuti ukorak s vremenom uzimajući u obzir već razvijene primjere dobre prakse iz Hrvatske i drugih dijelova Europe, izvijestili su iz Ureda eurozastupnika Davora Škrleca.