Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Vransko jezero stigla “Danguba”

29.03.2018. 14:51
Na Vransko jezero stigla “Danguba”


U Vransko jezero, predio Crkvina, spuštena je "Danguba". No dangubiti neće. Riječ je, naime, o turističkom brodu koji je za potrebe prijevoza putnika po najvećem jezeru na području Zadarske županije naručila Javna ustanova Park prirode Vransko jezero još prije godinu i pol dana. Intrigantno ime brod je, kako saznajemo od ravnatelja Danijela Katičina, dobio po čaplji ardea purpurea, odnosno dangubi, ugroženoj i zaštićenoj vrsti koja se gnijezdi u orintološkom rezervatu unutar Parka prirode i koju imaju u svom logu.
– Nakon tri odgode jutros smo dočekali taj brod. Radi se o dvotrupcu, odnosno katamaranu dugom 15, a širokom 5,5 metara sa 56 sjedala za putnike i tri člana posade. Ima dva motora od po 30 kW koji će se puniti preko priključka električne mreže i oko 2.000 kilograma baterija. Na brodu su i dva solarna panela koji će služiti za napajanje zvučnika, navigacije i slično, kaže Katičin te dodaje da su brod ukupno vrijedan 3.385,500 kuna s PDV-om, odnosno 2.708,400 kuna bez PDV-a. Veći dio, 80 posto vrijednosti broda, financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 20 posto osigurano je iz UNDP-ovog programa PARCS.
"Dangubu" je izgradila zajednica ponuđača Brodocentar Sisak i Studio 360 u Sisku pa su tamo, u rijeci Savi, odrađene i probne vožnje nakon čega je izdana plovidbena dozvola.  
– Na žalost, brod neće odmah biti u punoj funkciji, već tek iduće sezone zbog toga što nismo uspjeli osposobiti pristanište u Crkvini, polazišnu točku, dok je predviđena destinacija do pristaništa Bašinka podno Kamenjaka. Radove je moguće, zbog zabrane, započeti tek na jesen i očekujemo da će biti završeni do kraja godine, kaže Katičin.