Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

AMERIKANCI NAM ISPORUČILI APARAT ZA TESTIRANJA BEZ REAGENSA Markotić: “Neki proizvođači nude tzv. zatvorene sustave u kojima možete koristiti samo njihove reagencije i to je slučaj u Zadru, a do njih ne možemo!”

29.03.2020. 13:45


Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje o nedostatku reagensa za dijagnostiku u pojedinim županijama, prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kazala je da su dodatnim punktovima u zemlji pokrivene potrebe testiranja na koronavirus.
Istaknula je da je jedina iznimka punkt u Zadru jer tamo postoji aparat koji nije komptatibilan sa svim vrstama reagensa.
– Svi proizvođači danas, dakle oni koji proizvode kvalitetne i nekvalitetne reagencije mogu zadovoljiti 10 % svjetskog tržišta. To nije vezano za Hrvatsku jer mi nemamo niti jednog takvog proizvođača, ali ovisimo o svjetskoj proizvodnji kao i svi ostali. U oviru toga imate jedan postotak reagencija koje su kvalitetne za koje su nadležne institucije, tipa Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog centra za kontrolu bolesti i Američkog centra za kontrolu bolesti dali svoje preporuke da se mogu koristiti, a kod samih testova treba znati da jedan dio njih može biti za istraživačke svrhe, a oni koji se koriste u dijagnostici trebali bi imati još dodatnu oznaku koja govori da je to test za dijagnostiku. Njih je opet nešto manje, naglasila je Markotić.
Što se tiče Republike Hrvatske, kazala je kako se uspjelo do sada sa širenjem punktova pokriti trenutne potrebe u testiranju na koronavirus. Međutim, od kada je virus ušao u zdravstveni sustav potrebno je više testiranja, što se, prema njezinim riječima, i provodi. U proteklih dana se višestruko povećao broj testiranja, istaknula je. Osim toga slaže se cijeli registar u kojemu će biti podaci o testovima koji su dostupni, njihovim cijenama i proizvođačima te preporukama prije spomenute tri vodeće institucije. Također, uredbom ministra zdravstva, Vilija Beroša, prije tri dana omogućeno je angažiranje i znanstvene te sveučilišne zajednice u testiranju tako da se upravo u ovim trenucima snimaju dodatni kapaciteti s aparatima, s ljudstvom, tako da će jedan dio tih ljudi moći biti uključeni u testiranja, naglasila je u svom izlaganju Markotić.
– Imamo od vodećih kvalitetnih proizvođača reagencija obećanje da će im Hrvatska također biti prioritet u kontinuiranom snabdijevanju u odnosu na druge zemlje. Naime, znate da veće zemlje vrše pritisak, pogotovo ukoliko su te tvrtke u njihovim zemljama, povući više reagencija. Za sada Hrvatska za one punktove koji su uspostavljeni ima dovoljno reagencija, naglasila je Markotić. 
Jedna od iznimki je punkt u našoj županiji, točnije u Zadru u našem Zavodu za javno zdravstvo.
– Kolege su izrazile želju, jer imaju kvalitetan aparat raditi testiranja. Međutim, za taj aparat ne postoji trenutna mogućnost nabavke reagencija jer na žalost, također nešto morate znati, a to je činjenica da ima dio testova i aparata koji mogu koristiti i različite reagencije. Međutim proizvođači nekada ograničavaju korištenje određenih reagencija samo na svoju proizvodnju, nude tzv. zatvorene sustave u kojima možete koristiti samo njihove reagencije i  to je slučaj u Zadru. Proizvođač nije u stanju sada isporučiti te reagencije. Nadam se da ćemo ipak dodatnim naporima, i preko Stožera i putem naše diplomacije osigurati da i oni budu snabdjeveni ili će se razmisliti o tome da im se isporuči neki drugi aparat koji neće imati takva ograničenja, istaknula je Markotić.
Dodala je kako se mobilizira vrlo smisleno, planirano i organizirano dodatna aparaturna infrastruktura da se ne bi moralo kupovati nešto novo što nije potrebno.
Ministar zdravtva Vili Beroš ispričao se svima u Zadarskoj županiji zbog navedene situacije s reagensima kada je Stožer civilne zaštite Zadarske županije od Nacionalnog zatražio suport u dobivanju reagensa za novi aparat koji je pristigao iz SAD-a  u Zavod za javno  zdravstvo Zadar.
– Moja isprika, neki dan sam nakon kontakta sa zadarskim županom i zadarskim gradonačelnikom rekao da će reagencije biti poslane, što nije bio uopče problem. Međutim, kasnije se detektiralo da aparat  nije  kompatibilan s reagencijama koje posjedujemo. To je problem koji sada rješavamo, kako je kazala prof. Markotić  Ispričavam se još jednom zbog te moje informacije koja se nije pokazala točnom", rekao je Beroš.
Ravnateljica infektivne klinike objasnila je da se pojavljuju i novi brzi testovi, kakve koriste zemlje Beneluxa. 
– Oni bi bili jako značajni, Team Point Of Care testovima, koji mogu biti gotovi u 15-ak minuta. Iako bi bili jako specifični u nekih 70-80 %, moglo bi se njima jako pomoći, pogotovo u zdravstvenim sredinama. Od prije nekoliko dana postoje neki testovi koje zemlje Beneluxa koriste i mi smo odmah pokušali doći do toga. Danas sam dobila mail od jednog dobavljača da ćemo vjerojatno uspjeti dobiti desetak tih testova na probu, tako da vidimo da li su oni kvalitetni. Ukoliko bi oni bili kvalitetni, to bi nam blla dodatna  pomoć u dijagnostici'', zaključila je Markotić.