Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetlosno onečišćenje je najlakaše otkloniti

Autor: Ivan Stagličić

28.04.2009. 22:00
Svjetlosno onečišćenje je najlakaše otkloniti

Foto: Filip BRALA



U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održano je predavanje u organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole i Gradske knjižnice Zadar. Predavač je bio Korado Korlević iz zvjezdarnice u Višnjanu, a tema – svjetlosno onečišćenje.
– Svjetlosno onečišćenje je svaka nekorisna emisija umjetne svjetlosti u prostoru izvan zone koju je potrebno osvijetliti, bila to cesta, trg, spomenik pa i reklama. Svako emitiranje umjetnog svjetla u područje gdje je ono nepotrebno ili neželjeno dovodi do onečišćenja okoliša viškom svjetlosti, odnosno nestankom noći. Ova nova vrsta onečišćenja koja se javila u posljednjih pola stoljeća u velikoj je mjeri posljedica loše oblikovane rasvjete, kazao je Korlević istaknuvši kako se ova umjetna svjetlost širi na sve strane i uvis, dakle prema nebu, gdje uopće nije potrebna, umjesto da se usmjerava dolje prema tlu, gdje je potrebna.
– Loše dizajnirana rasvjeta razrjeđuje noćnu tamu i iz temelja mijenja svjetlosne razine – i svjetlosne ritmove – kojima su prilagođeni mnogi oblici života, prije svega kukaca ptica te drugih životinja uključujući konačno i samog čovjeka, poručuje Korado Korlević.
– Već imamo ekspanziju vrabaca kojima takva situacija odgovara. Problem je zapravo u gubitku ciklusa noć-dan koji poremeti život noćnim životinjama. Kukci se tada skupljaju oko ulične rasvjete i ošamućeni padaju na tlo, što za posljedicu ima veći broj crnih udovica koje se njima hrane. Tijekom istraživanju u Istri na jednom smo raskrižju pronašli više od tri tisuće crnih udovica. Zbog promjena ciklusa dan-noć mravi počinju raditi treću smjenu, ptice se ranije gnijezde, a male kornjače, umjesto u more, krenu prema gradskim izvorima svjetla. I ne samo to, istraživanje pokazuje kako čak 99 posto stanovništva Sjeverne Amerike i Europe više na noćnom nebu ne može vidjeti Mliječni put – kaže Korlević
Pritom je zapravo paradoksalno da od svih onečišćenja s kojima se suočavamo, svjetlosno onečišćenje najlakše spriječiti. Jednostavne promjene u dizajnu i ugradnji rasvjete unose trenutne promjene u količinu svjetlosti koja se izlijeva u atmosferu i, najčešće, trenutačnu i značajnu uštedu energije.
Koliki je problem svjetlosno onečišćenje, Korado Korlević je kao jedan od vodećih hrvatskih astronoma i veliki popularizator astronomije osjetio i u radu Zvjezdarnice u Višnjanu koja je nakon niza briljantnih astronomskih otkrića, potvrđenih u čitavom svijetu, 2001. morala prestati s radom. Razlog je bilo upravo postavljanje tolike količine neekološke rasvjete u Istri i pripadajuće svjetlosno onečišćenje, kao posljedica koja je konačno potpuno onemogućila znanstveno istraživački rad u Višnjanu.


 OSVJETLJENJE BEDEMA – PROTUZAKONITO!?


– U Zadru postoji vrlo dobro obrazovana i svjesna ekološko-astronomska zajednica, ali istovremeno je čudno kako su postavili rasvjetu uz bedeme koji ne samo da nisu ekološki, nego su i protiv postojećih zakona o zagađenju, konkretno, članka 31 Zakona o zaštiti prirode. Mogli bismo reći da, kada je svjetlosno zagađenje u pitanju, postoje dva Zadra.