Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uglešić: Politika me nije isplivala niti će me potopiti!

Autor: Ante Rogić

28.04.2010. 22:00
Uglešić: Politika me nije isplivala niti će me potopiti!

Foto: Vedran SITNICA



Kada je riječ o Bošku Zuckermannu rektor ističe kako on nema nikakvih problema zbog toga što je Židov, već postoje određeni problemi njega kao čovjeka, odnosno njegovih postupaka


Sveučilište u Zadru, kao institucija, podignut će tužbu protiv Ive Goldsteina, zbog članka objavljenog u srijedu u jednim dnevnim novinama, izjavio je rektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ante Uglešić.
– Ovaj članak, i kad se iščitavaju retci iz njega, ima jedan sasvim drugi efekt nego se to željelo prikazati. Savim je jasno da se iz njega želi poticati na rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost, kazao je rektor zadarskog Sveučilišta komentirajući članak u kojem se njega i Sveučilište proziva za antisemitizam i mobbing. Uglešić ističe kako su svi navodi u navedenom članku netočni i tendenciozni, a podsjeća kako se Uprava Sveučilišta o optužbama za antisemitizam već očitovala.
Kada je riječ o samom Bošku Zuckermannu rektor ističe kako on nema nikakvih problema zbog toga što je Židov, već postoje određeni problemi njega kao čovjeka, odnosno njegovih postupaka. Uglešić i pročelnik Odjela za povijest dr. sc. Mithad Kozličić podsjetili su na Zuckermannovo neprimjereno ponašanje, na način da je ovaj trgao sve što se nalazi na oglasnoj ploči odjela, kao i uništavao vrata pročelnika odjela i još nekih profesora.
– Djelatnici Odjela su svoje izjave ovjerili pod krivičnom i materijalnom odgovornošću kod javnog bilježnika. Zuckermann je kasnije demantirao da je uopće bio na odjelu, međutim neosporna je činjenica da je bio, ističe Uglešić podsjećajući kako je sada sve na stegovnom povjerenstvu koje treba donijeti odluku. Zuckermann ima ugovor sa Sveučilištem u Zadru do 30. rujna iduće godine, a Uglešić i Kozličić ističu kako ne postoji nikakva garancija kako netko samim time što je znanstveni novak mora raditi na sveučilištu.
Na tvrdnje kako je ministar Kalmeta njegov mentor, Uglešić ističe kako je s Božidarom Kalmetom imao odličnu suradnju za vrijeme osnivanja Sveučilišta, kad je ovaj bio zadarski gradonačelnik i saborski zastupnik, međutim napominje kako nema govora o tome da je njegova funkcija vezana uz politiku.
– Politika me nije isplivala, niti će me potopiti, istaknuo je Uglešić, podsjetivši kako je izabran od strane Senata Sveučilišta tajnim glasovanjem.
– Nikad se nitko od zadarskih političara nije miješao u unutarnje stvari Sveučilišta, bilo da je riječ o kadrovskoj ili bilo kojoj drugoj politici, kazao je Uglešić.
Kada je riječ o zapošljavanju rektorove supruge, mr. sc. Sande Uglešić, dr. Mithad Kozličić je pojasnio kako je ona primljena putem javnog natječaja, na koji se nitko drugi nije javio, a imala je sve uvjete, što znači diplomu iz povijesti, tri godine rada u nastavi povijesti te položen državni ispit.
Također, kad je riječ o zapošljavanju Kalmetine supruge Dolores, Uglešić ističe kako je činjenica koja stoji da se ona “svojevremeno natjecala za radno mjesto asistenta na Odjelu za informatologiju i komunikologiju, a sve ostalo su insinuacije”. Dovođenje u vezu parlamentarnih izbora s izborom za rektora Uglešić strogo osuđuje:
– Zar on priziva neka stara, teška olovna vremena? Ne daj Bože da o rektoru bude odlučivala politika, kazao je Uglešić napominjući kako su sve sjednice na Sveučilištu unaprijed određene, tako da nema govora o povezanosti izbora u zvanje Dolores Kalmeta i parlamentarnih izbora.
Što se, pak, tiče odlazaka profesora sa Sveučilišta, rektor navodi kako je šest puta manje profesora otišlo, nego ih je došlo.