Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gojko Pintur oslobođen svih optužbi

28.04.2011. 22:00
Gojko Pintur oslobođen  svih optužbi


Gojko Pintur, bivši  ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, jučer je na Općinskom sudu u Zadru oslobođen  optužbi kojima ga se teretilo da  je kao ravnatelj zlorabio svoj  položaj i ovlasti te da je u vremenu od 12. rujna 2001. do 1.  ožujka 2003. godine, kako bi se  protupravno okoristio naložio  knjigovođi da mu obračunava  putne naloge za relaciju Zadar –  Pakoštane, iako je za dolazak  na posao koristio službeno vozilo. Šteta koju je na taj način  prouzročio Parku prirode procijenjena je oko 1.000 kuna  mjesečno, odnosno na ukupno  17.575 kuna.
– Saslušani su svi zaposlenici  Parka prirode i samo je jedna  svjedokinja imala saznanja da  su Pinturu isplaćivani putni  troškovi. No, ona nije dovoljno  potkrijepila iznesene činjenice,  nije pojasnila otkud joj takva  saznanja niti je sudskom vijeću  pojasnila svoj odnos s optuženim. Osim toga, takve njezine tvrdnje nitko od drugih  zaposlenika nije potvrdio, pa  navodi optužbe naprosto nisu  dokazani, kazala je raspravna  sutkinja Ana Zrilić u obrazloženju presude dodajući još  kako je Sudsko vijeće uzelo u  obzir i činjenicu da sudski  vještak u računovodstvu Parka  prirode nije našao nikakvih nepravilnosti, a posebice ne nekih  abnormalnih cifri za gorivo.
Pintura je, naime, za navedeno djelo teretila samo svjedokinja Blanka Brzić, koja je u  Parku prirode bila zaposlena  kao knjigovodstveni referent  od 1. ožujka 2003. godine, odnosno nakon vremena za koje  ga se optužnim aktom teretilo.  Brzić je u svom svjedočkom  iskazu, podsjetimo, iznijela da  je Pintur koristio službeno vozilo marke “golf” za putovanje s  posla i na posao, iako su mu  isplaćivani putni troškovi u visini mjesečne karte za javni prijevoz. Ipak, Sudsko je vijeće  ovakve tvrdnje odbacilo kao  neosnovane, kao što je Pintur  od samog početka i tvrdio.
Njemu je ovo već treća presuda u istom slučaju, a prvi put  oslobađajuća.
Županijski sud u Zadru dvaput mu je ukidao dio presude  Općinskog suda u Biogradu koju mu je izrekao sudac Igor  Berghaus, a kako je kasnije utvrđeno uvidom u spis, bez njegove obrane. No, Županijski je  sud ipak potvrdio uvjetnu kaznu biogradskog suda u slučaju  prijetnje dožupanu Stanku Zriliću koji je tvrdio da ga je Pintur  nazvao i zaprijetio mu. Uzalud  je Pintur tražio telekomunikacijsko vještačenje jer je sudac za  vjerodostojan uzeo Zrilićev iskaz. U drugom slučaju Pinturu  se pred istim sudom i sucem  sudilo zbog lišavanja slobode  upravo knjigovotkinje Blanke  Brzić. To se, naime, dogodilo  nakon što je njezin ugovor o  radu istekao, a Pintur joj ga nije  produžio. Brzić je pri odlasku iz  prostorija Parka sa sobom htjela ponijeti tri registratora, a on  ju je u tome spriječio i pozvao  policiju. U ovom slučaju, uzalud je od suca zatražio saslušanje tada uredujućeg policajca. Nakon ukidanja Kaznenog odjela na biogradskom sudu spis je dodijeljen sutkinji  Ani Zrilić koja ga je jučer u  nedostatku dokaza oslobodila  krivnje. No, Pintur unatoč  izrečenoj oslobađajućoj presudi i dalje tvrdi kako se uopće  nije trebao naći na sudu te da  mu je samim procesima nanesena velika šteta.