Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hanfa procijenila da MOL ne surađuje

28.04.2011. 22:00
Hanfa procijenila da MOL ne surađuje


Tražene podatke o kupnji dionica MOL Hanfi nije dostavio, pa je trgovanje obustavljeno do kraja idućeg tjedna, odnosno 6. svibnja


Zbog sumnje u nečiste poslove, državna regulatorna agencija Hanfa jučer je po treći put u mjesec dana obustavila trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi. Zabrana će trajati do kraja idućeg tjedna, do 6. svibnja, nakon što je dionica Ine u srijedu dosegnula rekordnu cijenu od 4.200 kuna.
Iz priopćenja Hanfe razabire se da je povod za najnoviju zabranu to što MOL s njom ne surađuje. Konkretno, Hanfa je od MOL-a zatražila “podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine”. No, MOL se od 4. travnja do jučer “nije očitovao” na taj njezin zahtjev.
Tiha borba
– S obzirom na to, Hanfa je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, priopćila je Agencija.
Dok se između Vlade i MOL-a nastavlja tiha borba za većinsko vlasništvo nad Inom, Hanfa već dulje vrijeme istražuje tko su inozemni investitori koji kupuju dionicu Ine od kraja prošle godine i koji dodatno podižu njezinu cijenu. Hanfu zanima jesu li ti investitori povezani s MOL-om i kupuju li dionice Ine za njegov račun, jer je u tom poslu potrebna transparentnost.
Odmah nakon priopćenja Hanfe oglasio se i MOL, koji je javnosti poručio kako dosad nije imao razloga obavještavati Burzu o bitnim promjenama u vlasništvu nad Inom, jer se one nisu dogodile. Pritom je MOL potvrdio da je kupovao dionice od privatnih investitora, u čemu ne vidi problema.
Netočne interpretacije
– MOL je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima, a vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi, priopćila je mađarska kompanija, požalivši se da je “u hrvatskim medijima u posljednje vrijeme bilo mnogo netočnih interpretacija i članaka o kupovanju Ininih dionica, gdje se MOL suočio s nizom nepravednih napada”.
– Izvan trajanja ponude nema nikakvog dogovora, službenog ili neslužbenog, propisa ili zakona koji bi ograničio MOL-u kupnju dodatnih dionica Ine, kaže MOL.
 


Istraga o tajnim kupcima još traje




MOL u prosinačkoj ponudi nije uspio privoliti hrvatske male dioničare da  mu po cijeni od 2.800 kuna po dionici omoguće zadobivanje većinskog  udjela u naftnoj kompaniji, već su dionice uglavnom prodavali hrvatskim  mirovinskim fondovima. MOL je preuzeo blizu 50 posto vlasništva, ali još  nema potrebnu većinu dionica koje bi potvrdile njegova upravljačka prava u  Ini, a koja mu je ranije prepustila Vlada.
Premijeka Kosor je tijekom travnja potvrdila da istragu o spornom  kupovanju dionica Ine vodi Državno odvjetništvo, te da trag tih kupaca vodi  u Slovačku, Mađarsku i Cipar. Hanfa je potvrdila da je neke podatke o  investitorima, koji je zanimaju, dobila od inozemnih regulatornih agencija.  No, tražene podatke od MOL-a do jučer nije dobila.