Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Jakov će biti četvrti hrvatski svetac

28.04.2011. 22:00
Jakov će biti četvrti  hrvatski svetac


Mi do sada imamo tri kanonizirana sveca Hrvata i ovaj naš Jakov Zadranin je upravo sljedeći. Očekujemo da će ove godine postati svetac, jer je već davno, negdje u 18. stoljeću uvršten među blaženike Katoličke crkve – fra Josip Sopta


Blagdan Blaženog  Jakova Zadranina svečano je  proslavljen u crkvi i samostanu  Sv. Frane u Zadru, u kojem je  blaženik boravio kao mladić,  stupivši u franjevački red.  Rođen je 1400. u Zadru, a  umro najvjerojatnije 1496. godine u Bitettu, gdje se nalazi  njegovo neraspadnuto tijelo.  Prema poznatim podacima, u  dokumentima je zapisan kao  Ilirski (Illyricus), Zadranin (a  Jadera, di Zara), Slaven  (Schiavone), Dalmatinac. Jakov je tridesetih godina 15.  stoljeća otputovao u Italiju,  kad je kustos, to jest zamjenik  provincijala pošao na generalni kapitul Reda. Jakov je krenuo na put s njime te nakon  održanog kapitula odlučio ostati u Provinciji svetog Nikole,  biskupa. Djelovao je u brojnim  samostanima, živeći intenzivnim duhovnim životom i u molitvi. Svjedočio je svetost u svakodnevnim poslovima. Njegovao je pobožnost prema Kristovoj muci te Djevici Mariji, a  kao redovnik izgrađivao je duh  pokorničkim djelima, dugom  molitvom i kontemplacijom.  Jakov se opredijelio za franjevački poziv te stupio u novicijat 1432. godine u Bitettu.  Tijekom života u samostanima  istaknuo se po poniznosti, jednostavnosti,  služenju, pokori  te krepostima čistoće, siromaštva i poslušnosti, a poznat  je i po čudesima, daru prorokovanja i ekstazama. Najveći dio svog poslanja kao brat  laik proveo je u samostanu u  Bitettu u Italiji, gdje je obavljao službu kuhara i sakupljača milostinje. Jakov je u  susretu i razgovoru s ljudima  pružao duhovnu pomoć, ali i  materijalnu. Papa Klement XI.  proglasio ga je blaženim 1700.  godine, a Leon XIII. dao je  dopuštenje da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji. Papa Benedikt je 19. prosinca 2009.  godine potvrdio herojske kreposti blaženom Jakovu Zadraninu. 
 Misno slavlje u crkvi Sv. Frane u Zadru predvodio je fra  Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije svetog Jeronima u Zadru.
– Bit ćemo u duhu s našom  braćom i sestrama koji su se  uputili do grada Bitetta u Italiji, gdje se svečano slavi, i  očekujemo da će Jakov Zadranin uskoro biti proglašen  svetim. On je već dugo  blaženik Crkve. Samo ga jedan  korak dijeli od proglašenja  svetim. Bio bi četvrti naš Hrvat, svetac koji je službeno proglašen od Crkve, kazao je fra  Josip na početku svete mise.
– Sveci su oni koji nam se  pridružuju na putu vjere. I zato  ih častimo, to je korisno i dobro za nas. Nisu oni umjesto  Boga, nego su suputnici da  dođemo do Uskrsloga koji će  nas onda uvesti u svu istinu.  Jedan od njih je naš Jakov  Zadranin, koji nam je posebno  privlačan. Mi do sada imamo  tri kanonizirana sveca Hrvata i  ovaj naš Jakov Zadranin je  upravo sljedeći. Očekujemo da  će ove godine postati svetac,  jer je već davno, negdje u 18.  stoljeću uvršten među blaženike Katoličke crkve. Bio je franjevac, stoga ga mi ovdje posebno častimo, a slavi se čak i u  Italiji u franjevačkom samostanu u Bitettu, kao jedan od  naše subraće koji su postigli  vrhunce kršćanske i redovničke savršenosti, rekao je fra  Josip Sopta napominjući da je  njihovoj redovničkoj zajednici  pripadao i Nikola Tavelić te još  dvojica službeno beatificiranih  franjevaca.