Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Konzervatorsko-restauratorska struka predstavila svoj rad

28.04.2011. 22:00
Konzervatorsko-restauratorska struka predstavila svoj rad


Vrhunski restauratori i preparatori hrvatskih muzeja okupili su se  jučer u Muzeju antičkog stakla u Zadru na 3. susretu  sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog  društva. Već tradicionalni  susret otvoren je Izložbom  plakata Sekcije postavljenom  u Maloj dvorani Muzeja. 44  plakata od 44 autora iz 17  hrvatskih muzeja prikazuje  proces restauracije muzejskih  predmeta različitog materijala i starosti, a izložba je  popraćena i bogatim katalogom. Uz ravnatelja MAS-a  dr. sc. Ivu Fadića na otvorenju  su govorili Damir Doračić,  koordinator izložbe i kongresa, a ujedno i predsjednik  Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, Slađana  Latinović, autorica kataloga  izložbe, a izložbu je službeno,  u ime Ministarstva kulture  RH i ministra kulture Jasena  Mesića, otvorila pročelnica  Konzervatorskog odjela u Zadru Anastazija Magaš.
Uz ovogodišnji susret Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, ova Sekcija u  Zadru je gostovala i prva dva  puta, prve godine s izložbom  plakata u Donatu, a prošle je  godine izložba također organizirana u MAS-u.
Doračić je u kratkom  obraćanju istaknuo kako mu  je posebno drago da se ovaj  susret održava u Zadru, gradu  kulture i povijesti, a zatim je  riječ preuzela autorica kataloga izložbe Slađana Latinović.
– Koncepcija izložbe osmišljena je isto kao i u katalogu, prema vrsti materijala. Zastupljana su  44 plakata od isto  toliko autora iz 17  hrvatskih muzeja, a  posebno mi je drago da imamo i dva  gostovanja iz Slovenije. Ove godine  uključili su se i neki  novi ljudi i muzeji,  a nadam se da će ta  brojka iduće godine  još porasti, rekla je na otvorenju izložbe Slađana Latinović.
Na samom kraju riječ je  preuzela Anastazija Magaš  koja je i službeno otvorila  izložbu plakata.
– Zadar je grad povijesti i  kulture, ali i bogatstva restauratorskih radova i stoga je  izuzetno dobro da se takav  događaj organizira ovdje. Nadam se da će se ta tradicija  nastaviti i stoga mi je čast da  mogu ovu izložbu proglasiti  otvorenom, kazala je Magaš.
Ove godine uz samu  izložbu u sklopu susreta organiziran je i manji kongres  restauratora i preparatora na  kojem je sudjelovalo 60-ak  sudionika. Tako su jučer organizirana i tri predavanja u  maloj dvorani MAS-a, aktualni sat u kojem se razgovaralo o trenutnim problemima struke te filmska  večer nakon koje su gosti  razgledali Muzej stakla. Danas je na rasporedu predviđen obilazak Nina i arheološkog pronalazišta Asserie za sudionike kongresa kojim se ovaj 3. susret i završava.