Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lisac: Hrvatska treba pravopis koji se neće mijenjati bez potrebe

Autor: Valentina Mlađen

28.04.2013. 22:00
Lisac: Hrvatska treba pravopis koji se neće mijenjati bez potrebe

Foto: Marin GOSPIĆ



Josip Lisac, uvaženi jezikoslovac, zasigurno jedno od najvećih imena hrvatske dijalektologije, urednik više časopisa i edicija te sveučilišni profesor, ovogodišnji je laureat nagrade »Judita« za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini. Nagradu koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Lisac je dobio za knjigu dijalektoloških i jezičnopovijesnih spisa o hrvatskom jeziku »Dvije strane medalje«, a u obrazloženju žirija ističe se kako je ova knjiga vrijedan doprinos hrvatskoj filološkoj znanosti.
Je li nagrada »Judita« bila očekivana?
– Ne, nije. Nisam znao ni da sam predložen. Jednog me je jutra nazvala Vinka Glunčić-Bužančić, urednica u Književnom krugu u Splitu. Rekla je: »Čestitam. Riječ je o nagradi Judita. Mi smo Te predložili.« Naravno, nikad mi nije bilo na kraj pameti da bih kao jezikoslovac mogao dobiti nagradu za proučavanje hrvatske književnosti. No tu su nagradu dobili i drugi lingvisti, Radoslav Katičić, Branimir Glavičić, Milan Moguš, Katičić dvaput.
Kojim govorom govore danas Zadrani? Zoranić, Budinić… pisali su čakavicom, mlađe generacije gotovo pa ne poznaju to narječje, njihov govor puno je bliži standardu.
– Danas se u Zadru sreću i čakavci s otoka i štokavci iz zaleđa, slično kao u Splitu. U Zadru se najčešće čuje razgovorni jezik kakav je oblikovan u gradu, no situacija nije takva da bi ju bilo jednostavno opisati. Dominira stanje kakvo ste opisali u pitanju. Svakako bi trebalo poraditi na tom da se vrijednosti dijalekata očuvaju, a to u okviru rada Matičina ogranka u Zadru i radimo. To bi trebalo proširiti i na tome raditi, osobito u obiteljima.
Kakvo je vaše mišljenje o novom Hrvatskom pravopisu, ali i o načinu na koji se o njemu raspravlja? Mogu li zaista u raspravi sudjelovati svi zainteresirani bez obzira na struku i obrazovanje?
– Mislim da je Hrvatskoj (a i Hrvatima izvan Hrvatske) nužan jedan pravopis koji se neće mijenjati bez prave potrebe. To ne znači da je pravopis veliki hrvatski jezični problem, ali da je potreban pravopis, jest. Dakle, njegovo je značenje svakako prenaglašeno. O pravopisu mogu raspravljati mnogi, ali, kao i do sada, sve je uglavnom u znaku politike.