Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Narodna baština zadarskih otoka i priobalja

Autor: Ante Rogić

28.04.2013. 22:00
Narodna baština zadarskih otoka i priobalja

Foto: Vedran SITNICA



Seminar u Narodnom muzeju je bio namijenjen voditeljima folklornih skupina zadarskih otoka i priobalja


Hrvatski sabor kulture u suradnji sa ZAKUD-om Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije još jednom je organizirao seminar za voditelje folklornih skupina. Seminar je bio namijenjen voditeljima folklornih skupina zadarskih otoka i priobalja, a tema je Narodna baština zadarskih otoka i priobalja. U odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar u subotu i nedjelju voditelji skupina imali su priliku naučiti nešto novo i korisno, svaki za svoj KUD i kraj.
Seminar su vodili prof. Vidoslav Bagur, dr. sc. Joško Ćaleta i dr. sc. Jasenka Lulić Štorić. Njih troje su kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja sudionicima približili narodnu baštinu spomenutog kraja.
Uvodnu riječ, prije početka praktičnog dijela seminara, održao je Vidoslav Bagur podsjetivši kako Zadarska županija po svojim karakteristikama pjesme i plesa pripada u dinarsku plesnu zonu.
– Zadarsko priobalje i otoci poznati su po tome što imaju vrlo lijepi broj napjeva koji su nezasluženo pali u drugi plan, istaknuo je Bagur napomenuvši kako je u vrijeme seobe pred Turcima dobar dio naroda došao s Istočnog Balkana u priobalje i otoke, ali i preko mora, u Molise.