Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca “Cicibana” posjetila Hitnu pomoć

28.04.2016. 22:00
Djeca “Cicibana”  posjetila Hitnu  pomoć


– Cilj ove male obuke naučiti djecu kako Hitnu mogu zvati samo u doista hitnim situacijama. Objasnili smo im kroz primjere da je to kada netko krvari, padne, slomi nogu i u sličnim situacijama, a da u drugim slučajevima moraju ići kod obiteljskog liječnika – kaže dr. Orlović
Hvalevrijednu akciju organizirao je jučer ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dr. Predrag Orlović, koji je djeci vrtića  “Ciciban” omogućio obilazak ambulante Hitne pomoći.
Akcija je organizirana povodom 4. obljetnice Zavoda za hitnu medicinu, a ovisno o uvjetima organizirat će se i za drugu vrtićku djecu. Naime,  ambulante Hitne pomoći ovoga su puta obišla samo djeca “Cicibana” jer  su tu akciju zamolile njihove tete Mirjana Miočić, Hanja Kresović i Gabrielle Radulić, a obilazak je trajao 45 minuta. Veći priljev djece zasad se i  ne može prihvatiti jer liječnički timovi u tom slučaju ne bi mogli funkcioniati.
Ravnatelj Orlović kaže kako im je ova akcija bila iznimno važna kako bi  djecu u što ranijoj dobi naučili kada se sve može zvati Hitna pomoć i izbjegle situacije kakvih i danas redovito imaju.
Torba “Pedijatrija”
– Mnogo smo razgovarali s djecom, pa su nam neka od njih, na pitanje  kada treba zvati Hitnu, odgovorili “kada ih boli trbuh”. Takvih poziva i  dolazaka imamo svakodnevno, stoga je cilj ove male obuke naučiti djecu  kako Hitnu mogu zvati samo u doista hitnim situacijama. Objasnili smo  im kroz primjere da je to kada netko krvari, padne, slomi nogu i u  sličnim situacijama, a da u drugim slučajevima moraju ići kod obiteljskog liječnika – kaže dr. Orlović.
Djeci su pokazali način rada dispečerske službe, ali i kola Hitne pomoći koja su ih posebno oduševila. Takva vozila uglavnom vide na ulici u  izvanrednim situacijama, najčešće sa upaljenim rotirkama i sirenom, pa  su bili iznimno sretni zbog činjenice da ih sada i izbliza mogu pogledati.
– Detaljno su obišli kola, a najviše ih je oduševila jedna velika torba na  kojoj je pisalo “Pedijatrija”. Objasnili smo im da je to liječnička torba za  hitne intervencije samo za djecu, pa su bili jako radosni što postoji torba  sa instrumentima samo za njih. Uz prikaz unutrašnjosti kola još su lakše  zapamtili kada treba zvati Hitnu, što je i bio cilj ovog obilaska, jer je  odrasle ljude teško naučiti tome. I danas nas građani zovu ili dolaze na  Hitnu zbog najbanalnijih stvari, njih je već kasno naučiti tome, ali  računamo da mladim generacijama još uvijek možemo usaditi ovo znanje – ističe Orlović.  
Znali za broj 194
Djeca su znala da je broj Hitne 194 jer su ih roditelji rano naučili tome,  a obilazak timova i vozila pridonijet će lakšem pamćenju svega  naučenog. Dr. Orlović kaže kako je čak imao plan održavati edukacije po  vrtićima kako bi djeca što ranije naučila koristiti se tim brojem, no s obzirom na karakter liječničkog posla u Hitnoj to je zasad teško izvedivo.
– Ukoliko još neki vrtić pokaže interes za obilazak naše ambulante i  vozila, otvoreni smo za sve, no to moramo pažljivo izorganizirati kako ne  bi trpio posao. Jer, djeca su danas ovdje s tetama bila gotovo sat vremena  kako bismo ih uputili u najvažnije detalje korištenja ovog broja, ali u  češćim bi intervalima to teško bilo izvoditi. Voljni smo to organizirati kada god prilike dopuste, sve kako bismo smanjili nepotrebne pritiske na  našu ambulantu. Djecu je posebno oduševilo kada smo im radili EKG i  tetama vadili krv, pa se nadam da će im ovaj obilazak Hitne ostati   sjećanju, pogotovo kada odluče pozvati naš broj za nešto što nema veze  s hitnoćom – poručuje na kraju ravnatelj Orlović koji 30. travnja ide u Varaždin na obilježavanje nacionalnog Dana Hitne pomoći.
Kao i svake godine, i ove će zadarsko rukovodstvo Zavoda za hitnu  medicinu sudjelovati na vježbama hitnih liječničkih timova, a koje se  svake godine organiziraju u drugom gradu.