Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od šest izlagača na prvom, procvjetali na manifestaciju bez premca

28.04.2016. 22:00
Od šest  izlagača  na  prvom,  procvjetali  na  manifestaciju  bez  premca


Manifestacija ima i humanitarnu notu, akciju Zaklade Ana Rukavina i prikupljanja sredstava za obnovu Vodotornja u Vukovaru “Svi zajedno za vukovarski Vodotoranj”, a traje još danas i sutra
Najveći i najznačajniji festival cvijeća na ovim  prostorima – 16. Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” jučer je u to mjesto privukao brojne zaljubljenike u cvijeće  i cvjetne priče.
Festival organiziraju Turistička zajednica Sv. Filipa i Jakova te Općina,  a Zadarski list je već godinama među medijskim pokroviteljima.
Na otvaranju u bajkovito uređenom dvorištu Ilirijinog hotela Villa Donat sudjelovali su brojni gosti i uzvanici, 12 hrvatskih župana, izaslanstva  ministarstava, gradova Zagreba, Vukovara, Zadra, Benkovca, Biograda na  Moru, županijske turističke zajednice i brojni drugi.
– Prvi Sajam cvijeća Zadarske županije kao Dan cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, trajao je jedan dan i imao svega šest izlagača. Danas je to već šesnaesti festival cvijeća, manifestacija koja traje tri dana i okuplja više od  stotinu izlagača uz bogat programski sadržaj, kazala je Klara Eškinja Glavan, direktorica TZ Sv. Filipa i Jakova i idejna začetnica ove jedinstvene  manifestacije na Jadranu.
Pokroviteljstvo pet ministarstava
Program su vodili voditeljica HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska  Ljiljana Vinković i Silvano Gospodarić, duša Narodnog radija. U programu su sudjelovali domaći Dječji vrtić Cvit i KUD Sv. Roko te atraktivni  vokalno-plesni ansambl Ethnotine iz Zagreba.
– Sinergija je ovo svih subjekata koji su uključeni u organizaciju Festivala i koji godinama rade na ovom uspješnom projektu. Ovo je mali projekt, ali s velikom dušom, istaknula je Eškinja Glavan.
Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i  Grada Zagreba, među pokroviteljima je čak pet ministarstava: turizma,  poljoprivrede, obrta i poduzetništva, regionalnog razvoja zaštite okoliša.  Zlatni sponzor je hotelska kuća Ilirija d.o.o. Biograd na Moru.
– Doći na Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakov, pravi je doživljaj. U ovom  mjestu možete u punini osjetiti i doživjeti sva događanja unutar manifestacije, poručio je načelnik Zoran Pelicarić Peco koji se poimenice zahvaljivao svima koji su doprinijeli održavanju Dana cvijeća.
Nazočnima se obratio i dr. sc. Mario Šiljeg, zamjenik ministra okoliša.
Inače, Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća uključena je u program Županijskih dana koji ima preko 80 događanja, čime se posebno  ponose.
Humanitarna nota
– Ovo je top događaj, Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu jedna je od  najljepših manifestacija koja se odvija u sklopu Županijskih dana. Cvijeće je simbol rasta i održivog razvitka, naglasio je župan Stipe Zrilić koji  je službeno otvorio festival.
Manifestacija ima i humanitarnu notu, akciju Zaklade Ana Rukavina i  prikupljanja sredstava za obnovu Vodotornja u Vukovaru “Svi zajedno za  vukovarski Vodotoranj”.
– U ovu humanitarnu akciju, osim učenika iz zadruge Đardin koje je  okupila prof. Danijela Deković, sudjeluju i brojne braniteljske zadruge,  OŠ Petra Preradovića iz Zadra i OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje, dječji vrtići iz okolnih mjesta, te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska  škola Stanka Ožanića iz Zadra, nabrajali su voditelji Ljiljana i Silvano.