Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prikupljani prilozi za office histeroskop

28.04.2016. 22:00
Prikupljani prilozi za office histeroskop


– Blagodati maslinovog ulja polako se prepoznaju i kod nas, a Hrvatska je velik prostor za unaprjeđenje ove proizvodnje. Stoga i kroz mjeru 4 otvaramo natječaje za podizanje novih nasada maslina, uljara, tehnologija. A ova manifestacija pokazatelj je kako je nešto dobro i trajno kada se radi s ljubavlju, rekao je Zdravko Barać
Dani maslina jučer su svečano otvoreni 18. godinu zaredom. Dvodneva manifestacija, u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županija koja je doživjela punoljetnost, na svečanom je otvorenju u Gradskoj loži okupila velik broj maslinara i zaljubljenika u maslinarstvo i maslinovo ulje. Posebnost manifestacije jest njezin međunarodni karakter, treću godinu zaredom. Uz hrvatske maslinare, ove godine sa svojim uljima sudjeluju i maslinari iz Italije, Slovenije i Crne Gore.
Jedinstvena manifestacija
Uzgoj maslina tradicija je koja se u Zadarskoj županiji njeguje desetljećima, a iz godine u godinu, zahvaljujući entuzijazmu maslinara, njihovoj volji i predanosti, proizvode se ulja vrhunske kakvoće.
Svečano otvaranje započelo je himnom u izvedbi učenice OŠ Krune Krstića, Tee Anić i Rebeke Vidić. Nakon toga okupljenima se obratio Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
– Ponosni smo što Dane maslina imamo priliku organizirati 18. put, kao i na njihov međunarodni karakter. Ove godine zaprimili smo ukupno 127 uzoraka, što je za 50 posto više nego lani. Ova manifestacija jedinstvena je i po tome što se ulja ne šalju, već uzorkuju. To nije nimalo lagan posao i stoga bih želio zahvaliti potpori koju nam pruža Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, istaknuo je Pucar.
Dani maslina, dodaje Pucar, ove godine imaju humanitarni, gastro, izložbeni, a na prijedlog agronoma Marijana Tomca i stručno-edukativni karakter.
– S uljima koja svake godine proizvedu naši maslinari možemo se ponosno predstaviti u svijetu. Ono što je novina Dana maslina, a zajednička ideja Renata Kraljeva i Nedjeljka Jusupa je Maslinarski marendin. Također njihova je ideja i natjecanje u pripravljanju tradicionalnog jela žgvacet na Ugljanu, rekao je Pucar, te zaključio kako je ova manifestacija uspješan zajednički posao svih sudionika.
Otvaranju je nazočio i Zvonimir Vrančić, zadarski dogradonačelnik. Prisjetio se kako su maslinici prije 20-ak godina bili zapušteni, a danas imamo kvalitetne proizvode i vrhunska ulja.
– Svi ste vi radili da se ovo promijeni. I Grad Zadar potiče obnovu starih maslinika i sadnju novih, rekao je Vrančić.
Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, okupljenima je kazao kako je ovo jedna od najdugovječnijih manifestacija.
Uloženo u maslinarstvo – uvijek se vraća
– Čestitam udruzi na svemu što je do sada učinila. Na području Zadarske županije danas imamo 2.950 hektara površine pod maslinama, što je 20 posto ukupnih površina u Hrvatskoj. Time naša županija daje velik doprinos razvoju maslinarstva. Zadarska županije je u proteklih šest godina uložila šest milijuna kuna u podizanje maslinika. Također smo se zalagali za edukaciju maslinara jer je bez znanja teško uspjeti. Zadarska županija je ukupnim poticajima dala mali doprinos razvoju maslinarstva, poručio je Segarić. 
Važnim je istaknuo i zadržati ovu tradiciju, ali i njegovati autohtone sorte maslina.
Dane maslina otvorenim je proglasio Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede. Okupljenima je kazao kako su upravo Dani maslina zaslužni za sve dobro što se po pitanju maslinarstva i uljarstva događa u Zadarskoj županiji.
– Ovdje se vidi velik angažman lokalne samouprave, a upravo je angažman potreban kako bi se dosegnuo potencijal koji trenutno imaju pojedine mediteranske zemlje, rekao je Barać. Iznio je i činjenicu kako se u Hrvatskoj, uspješnim uljima unatoč, još uvijek uvozi 2.500 tona maslinovog ulja godišnje, pa prostora za napredak domaćih maslinara itekako ima.
– Blagodati maslinovog ulja polako se prepoznaju i kod nas, a Hrvatska je velik prostor za unaprjeđenje ove proizvodnje. Stoga i kroz mjeru 4 otvaramo natječaje za podizanje novih nasada maslina, uljara, tehnologija. A ova manifestacija pokazatelj je kako je nešto dobro i trajno kada se radi s ljubavlju, rekao je Barać.
Klapska pjesma i tradicionalno jelo
Nakon svečanog otvaranja bogati program Dana maslina nastavio se na zadarskom Forumu gdje se održavao prvi Maslinarski marendin. Uz zvukove dalmatinske klapske pjesme, nastupa KUD-a Donat, Forumom se širio miris tradicionalnog dalmatinskog jela od orza, leće i čičvarde kojeg su pripremili učenici drugog razreda Hotelijersko-turističke škole zajedno s kuharom Renatom Kraljevom.
Posebnost Maslinarskog marendina je humanitarna nota jer su se na Forumu skupljali dobrovoljni prilozi za kupnju prijeko potrebnog uređaja za Odjel ginekologije Opće bolnice Zadar, office histeroskopa. Podršku humanitarnoj akciji dala je i zadarska Liga protiv raka, a inicijator dr. Luka Matak nije ni slutio da će ideja o prikupljanju dobrovoljnih priloga za ovaj prijeko potreban uređaj za Ginekološki odjel poprimiti široke razmjere. Od nogometne utakmice preko Marendina, do koncerta u Zagrebu, ukratko bi se mogla opisati ova hvalevrijedna akcija dr. Mataka koju su rado prigrlili u organizacijskom odboru Dana maslina.
– Do sada je prikupljeno oko 70 tisuća kuna, a uređaj košta 150 tisuća. Nadam se kako ćemo do kraja uspjeti skupiti dovoljan iznos, rekao je dr. Matak.
A sudeći po jučerašnjoj navali na čičvardu, sredstva koja su se skupljala mogla bi biti dostatna.
A kako i ne bi kada se miris variva uz dodatak pancete širio Forumom. Ipak, mladi kuhari ostali su tajanstveni u otkrivanju recepta za popularno dalmatinsko varivo.
– Oko tri sata smo kuhali orzo, čičvardu, leću, dodali smo krumpir, mrkvu, pancetu i začine, rekao je Kevin Ljošaj, učenik 2. razreda Hotelijersko-turističke škole, smjer kuhar, dodavši kako je velik interes za ovo tradicionalno jelo.
A u sklopu marendina Darija Milat i Zrinka Bačić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije građanima su ponudile za degustaciju dva uzorka maslinovog ulja koja su se ocjenjivala. Uz to građani su ispunili anketni listić i ocjenili koji im je od dva uzorka bolji. A da maslinovo ulje ne bi degustirali samo, pobrinuli su se iz Sirane Gligora koji su donirali vrhunske sireve.
– Pokazali smo i kako su kvalitetno maslinovo ulje i kvalitetan sir idealna kombinacija, odlično se sljubljuju, rekla je Milat.
Prvi Maslinarski marendin prošao je više nego uspješno, a bio je i zapažena turistička atrakcija za turiste koji su se jučer zatekli na Forumu i brojnim fotografijama ovjekovječili ovaj događaj. I marenda s humanitarnim naglaskom slika je koja će Zadar promovirati u svijetu.


Zasluženo nagrađeni


Na svečanom otvaranju 18. Dana masline uručene su priznanja koje je dodijelilo  povjerenstvo na čelu s Nedjeljkom Jusupom, članom organizacijskog odbora.Dobitnik godišnjeg priznanja “Ante Medin” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i  uljarstvu je dr. sc. Đani Benčić, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Nagradu je Benčiću uručio Daniel Segarić, županijski pročelnik.
Nagrada “Stanko Ožanić” kao uzornom maslinaru pripala je Marinu Matešiću, a  uručila je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić.
Mario Vuksan dobio je priznanje “Zlatno maslinarsko pero”, a nagradu mu je  uručio Benito Pucar.
A nagradu “Maslinarsko srce” za osobit doprinos maslinarstvu i uljarstvu, Borislavu Pediću uručio je Nedjeljko Jusup.
U ime nagrađenih prigodni govor održao je Đani Benčić.
– Ova priznanja znak su da smo nešto postigli i motivacija da nastavimo s dobrim  radom. Dani maslina kao manifestacija trebali bi se nastaviti i dalje kako bi se poticala proizvodnja ekoloških, izvornih i tradicionalnih maslinovih ulja, zaključio je  Benčić.