Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rimac i Kalmeta imaju šanse postati potpredsjednici HDZ-a

28.04.2016. 22:00
Rimac i  Kalmeta  imaju   šanse  postati  potpredsjednici  HDZ-a


Izbori će biti test za Kalmetu jer je načet aferama, a Karamarko navodno u vodstvu želi neopterećena lica. Za Rimac je problem što dio stranke nije zadovoljan kako je vodila izbornu kampanju
Nakon što se pokazalo da će i za poziciju zamjenika predsjednika HDZ-a biti samo jedan kandidat, aktualni glavni tajnik stranke  Milijan Brkić, ispada da će jedino pravo nadmetanje na izbornom saboru HDZ-a 28. svibnja biti oko ostalih pozicija u vrhu stranke. Ishod te  utrke odredit će budući odnos snaga u stranci između Brkića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
Za ukupno šest pozicija potpredsjednika HDZ-a javilo se 14 kandidata  – saborski zastupnik i potpredsjednik prošle HDZ-ove Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, ministar europskih fondova Tomislav Tolušić, politički tajnik stranke Tomislav Čuljak, šef HDZ-a Varaždinske  županije Anđelko Stričak, ministar poduzetništva Darko Horvat, eurozastupnica Dubravka Šuica, šef Splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, eurozastupnica Ivana Maletić,  ministar vanjskih poslova Miro Kovač, šef mladeži Josip Bilaver, nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac te šef požeško slavonskog  HDZ-a Franjo Lucić.
Iako se u medijima naveliko špekulira o tome tko je od ovih kandidata  bliži predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku ili glavnom tajniku Milijanu Brkiću, u ovom trenutku je to gotovo nemoguće reći. Naime, činjenica da je Brkić jedini kandidat za zamjenika predsjednika govori o tome  da je među njima ipak postignut neki dogovor. U suprotnom bi, naime,  vjerojatno bio istaknut još jedan kandidat kojeg bi podržavao Karamarko. Međutim, treba svakako pričekati da se obave izbori u županijskim  organizacijama budući da se s te razine bira najveći broj izaslanika za izborni sabor.
Što se tiče samih kandidata, jedini siguran da će biti izabran jest politički tajnik Tomislav Čuljak koji kontrolira značajan dio HDZ-a u Slavoniji, što znači da može značajno utjecati na izbor izaslanika za izborni  sabor. Ovi će izbori biti i velik test za Božidara Kalmetu zbog toga jer je  načet aferama, a Karamarko navodno u vodstvu stranke želi nova neopterećena lica. Što se tiče Josipe Rimac, njoj će problem biti činjenica da  dobar dio stranke nije zadovoljan načinom na koji je obnašala funkciju  šefice izborne kampanje na prošlim parlamentarnim izborima. Izbor ostalih kandidata ovisit će o eventualnom dogovoru Brkića i Karamarka.  Od dosadašnjih potpredsjednika u vodstvu stranke neće biti Marijana  Conera i Dražena Bošnjakovića koji se ovaj put nisu ni kandidirali.