Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prema financijama se namjeravam najodgovornije odnositi

28.05.2012. 22:00
Prema financijama se namjeravam najodgovornije odnositi


Zadovoljni i jesmo i nismo. S obzirom da je prije par godina to bilo 360 tisuća kuna, a sad je 300, to nije loše, ali eto moglo je bolje. U pravilu još nismo napisali izmjene Pravilnika, imamo neke ideje, ali ne znam je li umjesno o njima govoriti prije nego što budu donesene. Ono što ja mogu sa svoje pozicije reći da se kao osoba odgovorna za financije namjeravam prema njima najodgovornije odnositi


Nakon burne smjene Ane Šašek s mjesta predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru na nedavno održanim izborima izabrano je i novo vodstvo Zbora. Na mjesto predsjednika, kao jedini kandidat, gotovo jednoglasno izabran je Goran Vuković, dotadašnji predsjednik Predsjedništva Zbora.
S Goranom Vukovićem razgovarali smo pri kraju još jedne akademske godine, kad studenti radije odabiru kavu na suncu nego predavanja, te u jeku priprema za novu rundu ispitnih rokova. Novi predsjednik Studentskog zbora pun je entuzijazma i planova s jasno postavljenim ciljevima koje tek treba ostvariti, a kako otkriva, realizacija nekih od njih već je započeta u razdoblju od odlaska Ane Šašek pa do nedavno održanih izbora. Čini se da je tek zajednička smjena Šašekice uspjela ujediniti dotad uglavnom razjedinjene studente u pokušaju promjena.
Minimum aktivnosti
Razgovor počinjemo s osvrtom na Vukovićev “inauguracijski” govor za vrijeme kojega je obećao boriti se za studentske ciljeve i prava, nastaviti rješavati njihove probleme, ali i konačno pokušati pokrenuti, dosad uglavnom uspavane studente, kako bi i sami aktivnije sudjelovali u životu grada i izvan institucije studiranja.
– Kod nas je institucija studiranja svedena na minimum aktivnosti, na ispunjavanje studijskih obveza i eventualno se studentskim životom smatraju još i noćni izlasci. U definiciji studentskog života nema dovoljno izvannastavnih aktivnosti, studenti nisu u dovoljnom broju prisutni u kazalištima, muzejima i drugim kulturnim institucijama. U zadnja dva mjeseca mandata prošlog saziva dosta smo radili po pitanju promocije studiranja na jednoj višoj akademskoj razini. S tom mišlju otišli smo u Muzej antičkog stakla, Hrvatsko narodno kazalište, Kazalište lutaka u Zadru i druge institucije u gradu s kojima smo pokušali ostvariti suradnju u vidu studentskih povlastica. Isto tako potičemo i dalje studentske projekte, a spremamo i izmjene Pravilnika o financiranju studentskih projekata s drugačijom vizijom onoga kako bi oni trebali izgledati. Smatramo da bi se projekti trebali usmjeriti na stručno-znanstveni karakter, kaže novi predsjednik koji namjerava stati na kraj svim lošim odlukama i praksama iz prošlog mandata.
– Nisam siguran da se retrogradno može potegnuti bilo kakva odgovornost, ali javna je tajna da je do sada bilo projekata koje bi financirao Studentski zbor nakon čega bi se materijali na tim, uglavnom odjelnim ili drugim tematskim danima, prodavali, a ti novci utrošili bi se na različite načine. Da su se trošili i u najbolje svrhe to nije ni moralno ni legalno. Na prvoj skupštini novog saziva predložio sam, a Skupština je to jednoglasnom odlukom podržala prekidanje takve prakse i sljedeći korak je definiranje pravilnika tako da neće biti moguće iznijeti ni kune iz Zbora. Naime, nije problem da mi kao Zbor financiramo kvalitetne projekte, ali po tom pitanju više ne smije biti malverzacija.
Apsolutna zabrana pušenja
Među novostima koje Vuković, zajedno s novim sazivom Zbora namjerava uvesti jest i provođenje do sada postojećih pravila koja su bila redovito ignorirana, a među kojima je i zabrana pušenja u prostorima Sveučilišta pa tako i u Studentskom klubu.
– Iako je na snazi Zakon o ograničvanju korištenja duhanskih proizvoda, iako je na snazi odluka rektora kojom je zabranio pušenje na čitavom prostoru Sveučilišta, pa čak i otvorenim prostorima, toga se nisu držali u Studentskom klubu. Ako smo dio akademske zajednice i ako težimo tome da promijenimo ovu zemlju nabolje prva stvar koju trebamo raditi jest držati se pravila. Argumenti kojima su me po tom pitanju do sada obasipali zapravo i nisu argumenti, no mora se valjda jednom znati da se treba držati pravila i propisa i da moramo imati svijest da su zakoni tu s razlogom i da se njih treba držati. To je također jedan diskurs kojim želim da se Zbor vodi i da se prenese i na ostatak studentske populacije.
Iako su ideje za svaku pohvalu ostaje najteže pitanje, kako motivirati studente?
– Na žalost teško. Nemamo iluziju da ćemo uspjeti kompletnu studentsku populaciju dignuti iz ove kome u kojoj se nalazi, nego ćemo, nadam se, broj zainteresiranih studenata za takve izvannastavne sadržaje i za kulturne aktivnosti koji i sad djeluju u tom smjeru barem poduplati. To bi za početak bilo prilično dobro.
Jedan od razloga za smjenu Ane Šašek bila je nedovoljna transparentnost u financiranju studentskih projekata. Na koji način namjeravate riješiti to pitanje i jeste li zadovoljni količinom novca kojom raspolažete za financiranje projekata?
– Zadovoljni i jesmo i nismo. S obzirom da je prije par godina to bilo 360 tisuća kuna, a sad je 300, to nije loše, ali eto moglo je bolje. U pravilu još nismo napisali izmjene Pravilnika, imamo neke ideje, ali ne znam je li umjesno o njima govoriti prije nego što budu donesene. Ono što ja mogu sa svoje pozicije reći da se kao osoba odgovorna za financije namjeravam prema njima najodgovornije odnositi. Iako me na to ništa ne obvezuje moja je odluka, kojom želim pokazati dobru volju, pružiti Skupštini mogućnost da me se stalno pita i kontrolira s obzirom da je moguće da se sumnja na malverzacije pogotovo kad se radi o onome tko vodi Zbor. Na svaku sjednicu Skupštine donosit ću financijsku karticu Zbora i čitati mjesečne troškove, stavku po stavku, koliko je i za što kome isplaćeno.
Što se samog Pravilnika tiče, dok ga ne donesemo ne želimo izlaziti u javnost, ali njime ćemo definirati da bilo kakva zarada na studentskim projektima bude onemogućena. Za sve one koji se ne budu pridržavali toga mislim da je moguća sankcija da ne dobiju pozitivno izvješće o napravljenom projektu na kraju godine.
Jedna osoba za studentski klub
Drugo pitanje koje se potegnulo bio je Studentski klub i njegovo vođenje. Što će biti sa Studentskim klubom, kakvi su planovi?
– Postoje dva načelna smjera u kojima Studentski klub može ići, a ja se nadam da će se progurati negdje između ta dva smjera. Prvi je, kako je bilo i do sada, da se primarno koristi za organiziranje studentskih projekata, a da Klub bude opremljen na način kao što je opremljen i danas tako da bude pogodan za koncerte, slušaonice i slično. Drugi je, ono što otvoreno podržava Uprava Sveučilišta da on bude više dnevnog tipa. Sveučilište je spremno uložiti novce u namještaj kako bi se Klub pokušao pretvoriti u mjesto gdje bi bili dobrodošli i studenti i profesori, radio bi na dnevnoj razini, studenti bi dežurali i bilo bi to mjesto okupljanja, a u tom slučaju ne znam kako bi prolazili koncerti i slični projekti, naime, ako se Klub opremi na takav način pitanje je kako to sve odrađivati.
Ako uspijemo napraviti pokretnu infrastrukturu mislim da će ići i jedno i drugo, a tada se postavlja pitanje odgovornosti. Tu dolazimo do bivšeg ponuđenog modela koji još nije usvojen, a koji podržavaju i voditelj Poslovnog centra gospodin Dell’Orco i rektor Ante Uglešić, a to je da odgovornost bude definirana na jednu osobu. Malo je možda nezgodno što je u prošlom predloženom modelu upravljanja bilo sumnji na sukob interesa, ali kad se govori o jednoj osobi koja bi bila odgovorna to je jedan dobar model. U tom slučaju mogli bi se organizirati i noćni sadržaji. Ipak, jasno je da nitko neće odgovarati ako za to nije plaćen. Od strane Uprave, prvenstveno rektora rečeno nam je da će ta osoba biti financirana od strane Sveučilišta te mi time ništa ne gubimo iz našeg proračuna. Vjerojatno bi i studenti koji bi radili na dnevnoj bazi bili honorirani za svoj rad po standardnoj satnici, maksimalan broj sati koji određeni student može raditi bio bi definiran kako bi se ljudi rotirali i sve bi to išlo preko javnog natječaja. Ideja koju ću osobno predložiti Skupštini bit će da osoba koja bude odgovorna nema ništa s vođenjem Kluba, znači da samo radi na provođenju reda, mira i akata koji su na snazi u Klubu i da za to odgovara, dok bio o samim događanjima u Klubu odlučivao posebno osnovani odbor. Osoba koja vodi Klub može biti član Odbora, ali ne u svojstvu da samostalno odlučuje o kreiranju događanja u Klubu.
Suradnja s rektorom i Upravom Sveučilišta do sada i kakvoj se suradnji nadaš u budućnosti?
– Moja dosadašnja iskustva s rektorom su pozitivna. Imamo jedan korektan odnos. Pozitivna su i sa svim drugim članovima Uprave. S profesorom Faričićem prorektorom za organizaciju, ljudske resurse, izdavaštvo i kvalitetu dobro se znam još dok je bio pročelnik Odjela za geografiju za vrijeme kada sam ja bio studentski predstavnik Odjela i tada smo jako dobro surađivali, ali svakako je najbolja suradnja s prof. Robertom Bacaljom koji je sada pomoćnik rektora za studije i studentska pitanja budući da se njegov resor direktno tiče nas.
Bodovanje kolegija neargumentirano
Nedavno je na Sveučilištu u Zadru boravilo Stručno povjerenstvo za provedbu vanjske periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (Audit). Kakva je zapravo sada situacija s kvalitetom studiranja na Sveučilištu iz studentske perspektive?
– Ima nekih stvari koje su jako dobre, a ima nekih koje su katastrofalne. Primjerice, kod provedbe Bolonjskog procesa samo bodovanje kolegija je neargumentirano. Ima odjela na kojima bodovno stanje u nastavnim planovima i programima odgovara realnom radu koji studenti ulože, znači 1 ECTS bod za 25 do 30 sati studentskog rada, ali ima odjela na kojima stanje raspodjele ECTS bodova u nastavnim planovima i programima nema veze sa stanjem u realnosti. To je jedna od tema koja je zanimala ovu komisiju i mislim da će oni svakako u svom izvješću urgirati da se to mora promijeniti. Druga stvar, koja također ukazuje na kvalitetu studiranja, a zapravo je jedan banalan primjer, no neka uđu profesori u studentske WC-e i vide koliko ima papira. Događaju se problemi koje je vrlo lako riješiti, a traju godinama.
Što se tiče kvalitete i utjecaja na kvalitetu studenti nemaju vjere da se išta može promijeniti i to je zapravo ključan problem. Nemaju vjere u institucije niti u načine provođenja mjera. Recimo samo studentska anketa za evaluaciju rada profesora. Bilo je slučajeva kada su studenti dosta negativno ocijenili neke profesore i to se nije sankcioniralo dovoljno konkretno i brzo. S druge strane događaju se situacije da profesori koji neodgovornije rade svoj posao bolje prolaze u studentskim anketama, a tu opet govorimo o studentskoj odgovornosti i liniji manjeg otpora.
— cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista