Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ray Villard odbacuje 10 scenarija Sudnjeg dana

28.05.2012. 22:00
Ray Villard odbacuje  10 scenarija Sudnjeg dana


Očekuje li nas smak svijeta ili je riječ samo o praznim pričama, pitanje je na koje je pokušao odgovoriti Ray Villard, komentator Discovery Channela


Priče o zbivanjima koja nas očekuju 21. prosinca ove godine možda i nisu baš na naslovnicima svih medija, ali kad je riječ o internetu situacija je znatno drukčija. Što će se dogoditi, naravno, nitko ne zna, ali se posljednjih nekoliko godina uspjelo uobličiti više različitih scenarija.
Upravo na te hipoteze pokušalo se kritički odgovoriti na Discovery Channelu, gdje se njihov komentator, Ray Villard, “obračunao” s desetak najpopularnijih hipoteza o najavljivanom smaku svijeta.
 Ideju o tamnom oblaku loše energije, Villard je odmah odbacio kao neznanstvenu i smiješnu, uz napomenu da loša energija ne dolazi u oblacima. Radijacija eksplozije neke supernove bila bi već utemeljenija prijetnja, no Ray Villard tvrdi da je najbliža takva, crveni div Betelgueza, sigurna od eksplozije još najmanje tisuću godina.
 Što se tiče najraširenije hiopoteze, one o pronalasku nepoznatog planeta Nibiru, komentator odbija uopće raspravljati o tome nazivajući ga realnim jednako kao “planet Naboo iz Ratova zvijezda”.
Što se tiče također omiljenog scenarija o asteroidu koji će se sudariti sa Zemljom, Villard kaže kako je najbliži takav Apofis, koji u blizinu Zemlje dolazi tek 2029. i vjerojatnosti za sudar su 1:250 tisuća. Villard, međutim, priznaje da nije isključeno da neki još neubilježeni asteroid ili kometa, već sutra izrone iz neba, no tvrdi da to onda nisu mogli znati ni Maye, što je malko prelakonsko pojašnjenje.
 O utjecaju crne rupe u središtu galaksije Mliječnog puta, Villard je uvjeren da nam može naštetiti koliko i pasje mahanje repom, a nije impresioniran niti poravnanjem sa središtem Mliječnog puta. On doduše priznaje da će broj kometa koji će biti u blizini Zemlje tijekom tog poravnanja biti povećan, ali i da će to potrajati par tisuća godina. Također je uvjeren da “poravnanje” Jupitera i Saturna, ne može utjecati na Zemlju, zbog velikih udaljenosti.
 Villard je veoma skeptičan i prema nekim izmjenama Zemljine orbite jer tvrdi da ne vidi što bi takvu izmjenu moglo uzrokovati, budući da su objekti kadri to učiniti izbačeni iz Sunčevog sustava prije više milijarda godina. On, međutim, priznaje donekle mogućnost zamjene Zemljinih magnetskih polova, što uostalom mora učiniti, jer je već bilo takvih pojava. No to mu je ujedno i glavni argument da takav događaj ne bi bio fatalan jer ga je čovječanstvo već preživljavalo u povijesti.
Što se tiče Sunčevoga perioda i s time povezanih Sunčevih baklji, Ray Villard priznaje da je Sunce ove godine na vrhuncu svoje aktivnosti i da se baklje mogu očekivati te da bi mogle biti od 30 do 50 posto jače od uobičajenih. Villard ipak dvoji da će biti dovoljno energije da dohvati Zemlju te podsjeća da je najjača Sunčeva baklja zabilježena 2003. dosegla atmosferu, no “mi smo još tu”.


Fukushima ipak najveća prijetnja?




Nasuprot mišljenju Discovery Newsa, na stranici www.armageddononline.org ne žele biti uhvaćeni nespremni te se na ovoj web adresi može naći vjerojatno najveći izvor informacija o opasnostima za normalni opstanak svijeta, od kojih su većina provjerene vijesti uglednih agencija i portala, ali i mnogih nezavisnih organizacija i istraživača. Na stranici izričito i opetovano upozoravaju na opasnosti od razorene nuklearne elektrane u Fukushimi za koju se ističe da je još uvijek prijetnja svjetskom opstanku broj 1. Iznose mnoga mišljenja koja upozoravaju na nestabilno stanje u bazenima za hlađenje koji, za razliku od onih u Černobilu, nisu zaliveni olovom i betonom nego su još na otvorenom te i bez posebnih utjecaja ispuštaju svoj utjecaj u atmosferu, zbog čega se, ističu na stranici, već osjećaju posljedice.