Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Tragovima Winnetoua” za turizam doživljaja

28.05.2012. 22:00
“Tragovima Winnetoua” za turizam doživljaja


Strateški starigradski cilj je postati jedna od vodećih hrvatskih pa i europskih destinacija specijaliziranih na području turizma doživljaja, a istovremeno i učiniti dodatne napore i ulaganja za podizanje razine atraktivnosti na području poslovnih putovanja i kongresnog turizma, kazao je Jole Petričević


Winnetou se na velika vrata vraća u Starigrad. Od 5. do 9. lipnja tijekom spektakularne manifestacije “Tragovima Winnetoua” opet će se jahati Paklenicom, Tulovim gredama, obroncima Velebita i kanjonom Zrmanje, lokacijama gdje je od 1963. godine do 1969. godine snimljeno deset od 11 filmova o legendarnom poglavici.
Jedinstveni muzej
– Krvna braća, Winnetou i stari Old Shatterhand jašu u povodu 50-godišnjice prvog filma iz serijala o Winnetouu, ‘Blago u srebrnom jezeru’, 170 godina od rođenja te sto godina od smrti autora Karla Maya. Osim toga, hotel Alan u Starigradu-Paklenici bio je sjedište cijele filmske ekipe za vrijeme snimanja, govori Jole Petričević, predsjednik uprave hotela Alan.
Hotel je danas potpuno obnovljen te nudi izuzetno visoku kvalitetu usluge, ali je u dijelu hotela sačuvan duh Winnetoua pa posjetitelj u jedinstvenom muzeju može razgledati izložbu originalnih rekvizita korištenih u filmovima. Muzej je smješten u motelu (stara zgrada pored hotela Alan) gdje su sudionici i bili smješteni prije točno 50 godina. Svojevrsni je to muzej početaka starigradskog turizma.
– Romani i filmovi o Winnetouu stekli su kultni status, a prekrasna mjesta snimanja i danas su sačuvana u svoj svojoj ljepoti, što nam omogućuje da se upustimo u avanturu i da krenemo Winnetouovim tragovima, ističe Petričević.
Dakako, uspješnosti i popularnosti Winnetoua pridonijelo je 11 igranih filmova koji su bili snimljeni od 1962. do 1969. godine prema djelima Karla Maya. Bili su toliko uspješni da im se budžet povećavao iz filma u film. Lik velikog indijanskog poglavice utjelovljivao je francuski plemić Pierre Brice, a njegova prijatelja Lex Barker.
– O tom snimanju ispredale su se legende, posebno o napojnicama glumaca, od kojih je jedan od ovdašnjih gostioničara kupio ‘mercedes’, priča se u Podgorju.
Svojim nazočnošću uspješnosti manifestacije pridonijet će legendarni Pierre Brice, kaže Petričević.
Zanimljiva destinacija
Manifestacija “Tragovima Winnetoua” je izuzetna prigoda da se na djelu vidi sinergija Blusun hotela Alan, Turističke zajednice Općine Starigrad, Općine Starigrad, Nacionalnog parka Paklenica, malih starigradskih hotela i Podgoraca u strateškom starigradskom cilju – postati jedna od vodećih hrvatskih destinacija specijaliziranih na području turizma doživljaja.
– Podvelebitski Starigrad se sve više razvija u smjeru destinacije visoke vrijednosti s istovremenim očuvanjem svoje nacionalne, prirodne i kulturne vrijednosti, smatra Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad, dodajući kako su kulturne i povijesne znamenitosti, legende i priče, povijesni događaji, danas onaj jezičac zanimljivosti i privlačnosti Starigrad Paklenice na turističkoj mapi Mediterana.
– Strateški starigradski cilj je postati jedna od vodećih hrvatskih pa i europskih destinacija specijaliziranih na području turizma doživljaja, a istovremeno i učiniti dodatne napore i ulaganja za podizanje razine atraktivnosti na području poslovnih putovanja i kongresnog turizma. Bez obzira na sve, jaču konkurenciju niza novih turističkih zemalja i odredišta, zaključio je Jole Petričević.


Program manifestacije




Tijekom manifestacije će se razgledati Winnetou izložba, posjetiti mjesta snimanja u nacionalnim parkovima Plitvička jezera i Paklenica te etnokuća Marasović. Osim projekcija slavljeničkog filma “Blago u srebrnom jezeru”, posjetitelje i goste najugodnije iznenađenje očekuje četvrtog dana, 8. lipnja. U društvu legendarnog glumca Pierra Bricea obići će se mjesta snimanja od rijeke Zrmanje do Tulovih greda…