Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Crkva je zajednica živih vjernika

Autor: Ante Rogić

28.05.2013. 22:00
Crkva je zajednica živih vjernika

Foto: Vedran SITNICA



U povodu proslave posvete katedrale sv. Stošije svečano misno slavlje u zadarskoj prvostolnici predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić. U zajedništvu sa župnikom katedrale don Radom Pinčićem i još nekoliko svećenika te vjernicima katedrale i ostalih župa Bolobanić je proslavio 728. godišnjicu posvete katedrale sv. Stošije. Podsjetio je kako je nekada bila bazilika sv. Stošije te se u homiliji osvrnuo na važnost crkve. Ipak, iako se slavila posveta katedrale, dakle građevine kao takve Bolobanić je ukazao na važnost žive crkve.
– Svaka crkva slavi svoju posvetu. Ovo je trenutak u kojem se možemo zapitati što zapravo znači crkva, što za bogoslužje i za crkvenu duhovnost znači posveta crkve. Pozvani smo probuditi svijest o crkvi kao zgradi, kao zajednici živih vjernika. Ako sebi posvješćujemo da je crkva zajednica živih vjernika tada crkve neće biti muzeji prošlosti. Zgrade nose ime po nama. Isus ne želi rušiti naše zgrade kao okupljališta živih bogoslužja. No želi skrenuti pozornost na živu crkvu. To je posve nova stvarnost, istaknuo je mons. Bolobanić upitavši što bi nam koristile najljepše crkve, ako se u njima ne bi okupljali živi hramovi.
– Isus je svojom smrću i uskrsnućem sebi stekao novi narod. Crkva, u ovom slučaju naša katedrala, je vidljivi znak nevidljive stvarnosti. U njoj se slavi sveta, živa liturgija. Po tome se razlikuje od zgrade. Neka ova svetkovina probudi u nama svetu radost. Neka probudi želju da rado pohodimo sveta mjesta, poručio je mons. Bolobanić.