Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na području Zadarske županije udomljeno svega 68 osoba

Autor: Vanja Mirčeta

28.05.2013. 22:00
Na području Zadarske županije udomljeno svega 68 osoba

Foto: Vedran SITNICA



Udruga za promicanje udomiteljstva i hraniteljstva »Dom planeta« iz Zadra osnovana je 2003. godine. Od tada pa do danas održala je niz okruglih stolova i tribina.
U Dalmaciji, odnosno u Zadru udomiteljstvo nije u potpunosti razvijeno. Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske, ne postoji dovoljno udomiteljskih obitelji koje bi pružale skrb djeci kojoj je to potrebno. S druge strane udomitelji ne dobivaju adekvatnu plaću za svoj 24-satni rad, a u slučaju djece s hendikepom (što je često slučaj jer su ta djeca jako istraumatizirana) ne postoji potrebna logistika i dostatna stručna pomoć.
Kako bi dali poticaj kvalitetnom udomiteljstvu Udruga je održala tribinu, na kojoj su o ovoj temi govorile i mr. sc. Iva Prpić, dipl. soc. radnica, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih iz Uprave za odrasle osobe i osobe s invaliditetom, te Zvjezdana Bogdanović, prof. edukacijske rehabilitacije, načelnica Sektora za osobe s invaliditetom, a sve s ciljem povećanja broja udomiteljskih obitelji, jer je informiranje građanstva o ovoj temi poticaj za daljnje širenje ove humane ideje.
– Cilj ove javne tribine nam je propagirati udomiteljstvo djece, ali i odraslih osoba u RH. Kroz taj vid skrbi trenutačno je smješteno 5.385 osoba, od čega su 3.227 odrasle i 2.158 djece. Udomljene odrasle osobe su uglavnom starije i nemoćne, psihički bolesne ili s određenim tjelesnim oštećenjima. Što se tiče djece, radi se o njih 116 koji su ostali bez roditelja i bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Jedan od vodećih problema udomiteljstva je taj što je ono neravnomjerno raspoređeno po našim županijama. Najviše udomitelja egzistira u Zagrebačkoj županiji, dok je udomiteljstvo najslabije razvijeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Istarskoj te Ličko-senjskoj. Željeli bismo da tu postoji ravnoteža. Naš cilj ispred Ministarstva socijalne politike i mladih razvijanje izvaninstitucionalne usluge u kojoj danas više od pet tisuća osoba su našli skrb, zaključila je Prpić.
Županije koje su uz more su po razvijenosti udomiteljstva najlošije na državnoj razini.
– Mislim da je skrb za djecu i odrasle na ovakav način nešto što se mora razvijati. Znam da je u tim županijama najvažnija grana gospodarstva turizam te se svi raspoloživi smještajni kapaciteti koriste u svrhu zarade i to je razumljivo, no s druge strane pomoći djetetu bez roditeljske skrbi, onome koje ima poteškoća u razvoju je veliko i humano djelo. Na području Zadarske županije udomljeno je svega 68 osoba, od čega je 20 odraslih, 48 djece te dvoje djece s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, kazala je Prpić.