Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Premalo vremena za ispit iz matematike

Autor: Vanja Mirčeta

28.05.2013. 22:00
Premalo vremena za ispit iz matematike


Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju umjesto eseja koji se trebao održati u ponedjeljak podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se trebao održati jučer, a s obzirom na to da su otkrivena pitanja ispit je propao pa se polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj Hrvatskoj odgađa za petak, a pitanja će, naravno, biti nova.
Maturantima odgađanje ispita iz hrvatskog za petak remeti cijeli raspored polaganja državne mature s obzirom na to da ih već u ponedjeljak očekuje ispit iz matematike te u srijedu iz engleskog jezika. Smatraju, kako sada nemaju dovoljno vremena obnoviti znanje za važan test iz matematike.
Jedna od maturantica istaknula je kako nije sigurna da će imati dovoljno vremena za pripremu ispita iz matematike na višoj razini. Da je hrvatski jučer pisan riješila bi se tog dijela i nastavila pripreme po rasporedu.
– Sada sam pod iznimno velikim stresom. Do petka sada opet moram ponavljati hrvatski, a paralelno se i pripremati za ispit iz matematike. To je užasno iscrpljujuće. Cijela ova državna matura zbunjuje nas maturante, a ovim događajem samo nas još više izluđuju, jer se na ovim ispitima borimo za svoju budućnost, ono što jednoga dana želimo raditi, kazala je ova gimnazijalka.
– Sve ovo što se sada dogodilo dodatne su stresne situacije koje našim učenicima nisu trebale. Naime, ova državna matura je njihova sudbina, odluka o njihovoj budućnosti, a pogreške sustava utječu na nju. Provedba državne mature je na nivou 19. stoljeća, jedna obična nula. Ona se mora provoditi bez dežurnih profesora, bez pogrešaka ljudskog faktora jer ljudi se umore i griješe, a računalo ne. To se ne rješava putem pošte, što je zapravo jedna vrsta ekocida jer se troše milijuni kilograma papira, a da se uvede e-matura uštede bi bile u milijunima kuna. Osim toga, danas imamo potpuno izgubljen radni dan, nije bilo državne mature, a za nju smo morali isprazniti cijelu školu da bi svi maturanti imali mjesta i ispaštala je redovna nastava. To su na nivou države strašni gubici, ističe ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Artuković.