Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zajednička trgovinska politika

Autor: Siniša Klarica

28.05.2013. 22:00
Zajednička trgovinska politika

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



»Promjene u poslovanju nakon ulaska RH u EU«, naziv je seminara koji je jučer održan u zadarskom hotelu Kolovare. Seminar je organizirala Hrvatska gospodarska komora županijska komora Zadar, a predavač je bila direktorica Centra za poslovne informacije HGK Lidija Švaljek.
Kako RH pristupanjem u EU od 1. srpnja 2013. godine primjenjuje zajedničku trgovinsku politiku EU, svi dosadašnji ugovori s trećim zemljama – ugovori o slobodnoj trgovini, gospodarskom partnerstvu, stabilizaciji i pridruživanju, stavljaju se izvan snage.
– Na drugu stranu, koristit ćemo sve ugovore o slobodnoj trgovini koje ima EU, a koje Hrvatska do sad nije imala. Od prvog srpnja otvara se mogućnost plasmana naše robe po daleko jednostavnijim uvjetima, ali isto tako i dolazaka robe iz EU u Hrvatsku. Tu se prvenstveno misli na poljoprivredne proizvode koji su do sad, ipak bili štićeni carinom u Hrvatskoj, rekla je Lidija Švaljek.
Direktorica CPI-a je rekla da su neke zemlje poput Engleske, Njemačke, Nizozemske već najavile suspenziju na određeno vrijeme zapošljavanja radne snage iz Hrvatske. No to se izgleda odnosi samo na srednju stručnu spremu. Druge zemlje, poput nordijskih, ali i Rumunjske i Bugarske, potpuno otvaraju tržište radne snage.