Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Da mladići ne ostanu zauvijek – tići!

Autor: Matej Lordanić

28.06.2008. 22:00
Da mladići ne ostanu zauvijek – tići!


– To će biti dosta snažna momčad. Cilj nam je biti među prve tri momčadi u ligi A-2 jug i razigrati mlade – kaže Roko Giergia
Ljetno vrijeme idealno je za pretresanje učinjenog u prošloj sezoni. U seniorskoj je konkurenciji Zadar osvojio naslov prvaka, ali mlađe dobne kategorije nisu toliko eksponirane i široj sportskoj javnosti je možda i promaklo kako su juniori Zadra u finalu tek nakon produžetka izgubili protiv Cibone. Upravo smo zato odlučili porazgovarati s Rokom Giergijom, trenerom juniorske selekcije Zadra.
Hoće li Zadar u sljedećoj sezoni imati drugu momčad u koju bi mogao slati svoje igrače?
– Uspostavili smo suradnju s Jazinama i od sljedeće će sezone to biti druga momčad Zadra. Ja ću im biti trener, pomoćnik će mi biti Samir Žuža, a u radu će sudjelovati i Joško Pulja. I dalje će za Jazine igrati Marčinković i Šarlija, a njima ćemo priključiti juniore ’91. godišta. To će biti dosta snažna momčad. Cilj nam je biti među prve tri momčadi u ligi A – 2 jug i razigrati mlade. Po mom mišljenju je A – 2 liga jug jača od svih ostalih, što je dokazao Trogir ove sezone ušavši u A-1 ligu. Uz to, imat ćemo i četiri međunarodna turnira u razdoblju od šest mjeseci.
Kakva je situacija s ovosezonskim juniorima?
– Ante Knežević i Lovre Guzobad idu u Zagreb na fakultet i tamo će nastaviti igrati. Od ostalih izlaznih juniora tu su Pešut, Olivari, Popović i Čakarun. Što se tiče ’91. godišta, na ovom završnom turniru su iskočili Batur, Blažević i Mikulić. Također moram istaknuti vrlo perspektivnog centra Martina Crnjaka. Ovdje imamo dosta talenata, ali jasno je da neće svi moći u prvu momčad Zadra. Vjerujem da ćemo u budućnosti od spomenutih dobiti pet igrača za seniore Zadra, računajući Marčinkovića i Šarliju.
Što igrači trenutačno rade?
– Naši treninzi se sastoje od tri dijela. Ujutro radimo individualno i na tehnici, popodne se radi s kondicijskim trenerom Šangom, a navečer imamo zajednički trening. Oni talentiraniji svaka dva dana prođu sva tri treninga. Neki od naših igrača su uključeni u rad reprezentacija, a ostali će od 1. srpnja raditi na ispravljanju tehničkih nedostataka. Preko ljeta s njima će raditi Joško Pulja, Rudolf Tičina, Denis Pleslić i ja. To nam je bila praksa svih prošlih ljeta i tako ćemo nastaviti i dalje.
Trenirali ste Tonija Prostrana i prije ove sezone. Je li mu koristila ova sezona u seniorima ili bi bilo bolje da ju je negdje proveo više igrajući?
– Prostranu je puno koristila ova sezona. Rijetkost je da tako mlad igrač odigra u nekim utakmicama važnu rolu, pogotovo protiv Hemofarma i Strasbourga u Jazinama. Igranje i treniranje sa seniorima se ni sa čime ne može mjeriti i mišljenja sam da mu je to puno pomoglo. To je dokazao i na Final fouru i smatram da je u sljedećoj sezoni zaslužio da se na njega ozbiljno računa.
Prerani odlazak je problem
U posljednjim sezonama je iz juniora izašlo malo igrača za prvi sastav. Je li problem što igrači idu samo za novcima?
– Igrači s 19, 20 godina odlaze jer nemaju strpljenja. Napuštaju svoj matični klub zbog raznih menadžera i novaca. To nije praksa samo u Zadru nego i u Europi. Prva momčad ima prevelike ciljeve da bi se riskiralo s mladima. FMP je jedna od rijetkih iznimaka. Njihovi i Partizanovi igrači igraju po manjim srpskim klubovima i onda im se vraćaju. Kod nas se igrači vraćaju, ali žele velike ugovore prije nego što postanu kompletni igrači. Prije su mladi igrači ostajali u Zadru do 24., 25. godine, a sada igrač s navršenih 16 godina može napustiti matični klub. U tom slučaju on pauzira samo jednu sezonu, a to prije nije bilo moguće. Cilj je omogućiti mladim igračima što više utakmica. Planiramo 2009. godine odigrati turneju po SAD-u, kao Split ove sezone, na čemu radi Joško Pulja. Krajem 80-ih godina su tadašnji Zadrovi juniori u kojima smo igrali Komazec, Marcelić i ja išli u SAD i tamo igrali protiv sveučilišta Notre Dame. To je veliko iskustvo. Puno utječe psihološki i jača voljni trenutak, jer mladi danas većinom sanjaju o NBA.
Kako se razvijaju Šarlija i Marčinković?
– Oni se dobro razvijaju. Jedini su zaprijetili Trogiru u gostima, a i u Jazinama su bili blizu pobjede. Na nedavnom međunarodnom turniru u Lissoneu Šarlija i Marčinković su bili među najboljima u svom godištu. Sljedeće će sezone nastaviti igrati za Jazine.
Kakva je situacija s Antom Đugumom, perspektivnim centrom koji je doveden iz Makarske u juniore Zadra? On je prošle sezone bio u prvoj momčadi Zadra, a nakon toga je otišao na posudbu u Borik gdje je prosječno postizao 4,3 poena i imao 1,6 skokova za samo 10 minuta na parketu?
– Đugum je prije početka ove sezone mogao ići na posudbu u Kvarner ili u Borik. Vjerojatno je i njemu sada žao što je otišao u Borik, jer bi u Kvarneru gotovo sigurno dobivao više prilike i prostora. Ovako mu je sezona u Boriku propala.
U čemu je problem loših rezultata mlađih reprezentativnih selekcija u posljednje vrijeme?
– Dok je juniorsku reprezentaciju vodio Joško Pulja, osvojili su Europsko prvenstvo, bili viceprvaci Europe i četvrti na svijetu. Veći dio reprezentacije su činili igrači iz Zadra i Splita. Po mom mišljenju je najveći problem u tome što se treneri prečesto mijenjaju. Oni bi trebali biti dobro plaćeni i raditi više godina u kontinuitetu. Treba se sve dignuti na još profesionalniju razinu.