Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Počinje obnova baštine Manastira u Krupi

Autor: Z L

28.06.2009. 22:00
Počinje obnova baštine Manastira u Krupi

Foto: Adam VIDAS



Nakon prošlogodišnje iznimno uspješno završene faze zaštite i obnove samostanske knjižnice Sv. Frane u Šibeniku, djelatnici Odjela za zaštitu građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nastavljaju i u ovoj godini s radovima na obnovi baštinskih zbirki u knjižnicama na području Republike Hrvatske, koje su u vlasništvu vjerskih zajednica. Tako će se od 29. lipnja do 3. srpnja obnoviti baštinska zbirka u knjižnici Manastira Uspenja Presvete Bogorodice Krupa. Riječ je o obnovi koja se događa zahvaljujući sustavnom financiranju Ministarstva kulutre Republike Hrvatske putem Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.
Građa je u knjižnici Manastira Uspenja Presvete Bogorodice Krupa smještena u prostranoj i zračnoj prostoriji. Tu su liturgijske i druge religiozno-tehnološke knjige tiskane uglavnom na staroj crkvenoj ćirilici, zatim na grčkom pismu, bosančici i slično. Najstarije knjige tiskane su početkom 17. stoljeća, a najviše ih je iz 18. i 19. stoljeća. Ukupno se u zbirci nalazi 339 svezaka. Uz knjige religiozno-tehnološkog sadržaja ima i povijesnih, pravnih, gospodarskih, leksikografskih i drugih djela te periodičkih publikacija izdanja i arhivalija. Tiskana građa uglavnom potječe iz 19. stoljeća. Posebno treba istaknuti periodiku i prigodnice tiskane u dalmatinskim gradovima, ponajviše u Zadru.
Pregledom građe u knjižnici Manastira Uspenja Presvete Bogorodice Krupa stručnjaci Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu ustanovili su mehanička oštećenja nastala zbog učestale upotrebe, fizikalno-kemijska oštećenja nastala djelovanjem vlage i drugih atmosferskih i kruktih zagađivača te biološka oštećenja nastala djelovanjem plijesni, insekata i glodavaca. Sukladno navedenim oštećenjima, program radova uključit će popois/reviziju fonda, pregled i dokumentiranje stanja građe i nužne konzervatorske-restauratorske radove u svrhu primarne zaštite. Ovim radovima će se, osim nužne konzervacije omogućiti uvid u stanje cjelokupnog fonda knjižnice te napraviti procjena daljnjih mjera zaštite uključujući i cjelovite konzervatorske-restauratorske radove za najugroženiju knjižnu građu.
Tijekom 2009. Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2009. godinu već je obnovljena zbirka knjižnice Župnog ureda na Lopudu, koja je u vlasništvu Dubrovačke biskupije te knjižnica Samostana franjevaca trećoredaca sv. Pavla na Škojiću. Do kraja godine u planu je još obnova zbirke u Knjižnici Franjevačkog samostana sv. Duje na Pašmanu.