Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje

Autor: Marija Ćurko

28.06.2009. 22:00
Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje

Foto: Ines GRBIĆ



Naše je poslanje prijeko potrebno za Crkvu i svijet te traži potpunu vjernost Kristu i neprestano jedinstvo s njim. Ono “ostati u njegovoj ljubavi” traži da trajno težimo za svetošću i ostanemo u Kristovoj ljubavi, istaknuo je mons. Prenđa


Prošlu subotu tijekom svečanog koncelebriranog misnog slavlja koje je u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, za svećenike Zadarske nadbiskupije zaređeni su don Tomislav Dubinko i don Jerko Vuleta. Nakon svete mise održano je primanje u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević”.
Nadbiskup je u svojoj propovijedi istaknuo važnost svećeništva kao Božjeg dara Crkvi i svijetu. “Svećeništvo je ljubav Srca Isusova”, citirao je riječi Ivana Vianneya, o posvećenom pozivu mons. Prenđa. Također je potaknuo na razvijanje svijesti o svećeniku kao velikom Božjem daru narodu, jer je on dobar Pastir, po srcu Božjem kao najveće bogatstvo koje Bog može podariti jednoj župi i jedan je od najdragocjenijih darova Božanskog milosrđa.
Propovjednik je izdvojio životne trenutke u kojima je važna uloga svećenika. On hrani dušu da bi imala snage ispuniti svoje zemaljsko hodočašće, dušu pripravlja da se pojavi pred Bogom, perući je posljednji put u krvi Kristovoj.
– Poslije Boga, svećenik je sve! I on sam će to sve shvatiti tek u nebu! Bez svećenika, muka i smrt našega Gospodina bile bi uzaludne.  Svećenik ima ključ nebeskih dobara. On je taj koji otvara vrata k njima… Svećenik nije za se svećenik nego za vas, rekao je predvoditelj euharistije naglasivši kako su posvećene osobe počašćene Božjim odabranjem i ponudom da s njim dijele brigu za sudbinu čovjeka i svijeta.
– Svećenik, službom svetog naučavanja postaje dionik Krista učitelja. Crkva želi da svećenici svima dijele Božju Riječ. Neka, dakle, vaš nauk bude hrana narodu Božjem, miomiris vašega života, radost Kristovim vjernicima da riječju i primjerom izgrađujete Božju kuću, to jest Crkvu. Nastavit ćete Kristovo djelo posvećivanja, ponajprije Kristovom žrtvom koja se prinosi na oltaru i u slavljenju otajstava vjere, sakramentima. Crkva vas, po meni potiče: “Upoznajte, dakle, ono što činite i život uskladite s onim što vršite, da slaveći otajstva Gospodinove smrti i uskrsnuća, nastojite da vaši udovi odumiru svim manama i da živite novim životom.”
– Naše je poslanje prijeko potrebno za Crkvu i svijet te traži potpunu vjernost Kristu i neprestano jedinstvo s njim. Ono “ostati u njegovoj ljubavi” traži da trajno težimo za svetošću i ostanemo u Kristovoj ljubavi kao što je to činio sveti Ivana Marija Vianney. Iz zajedništva s Kristom imat ćemo pravu sliku svoga svećeničkog identiteta, zaključuje poglavar zadarske Crkve koji je posebno istaknuo važnost snažnog evanđeoskog svjedočenja u životu svećenika. Naime, dodaje mons. Prenđa, suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje.
Na kraju propovijedi citirane su riječi pape Benedikta XVI. upućene svećenicima u povodu Godine svećeništva: “Neka vam moje poslano pismo bude ohrabrenje i poticaj da ova godina bude prilika da napredujete u prijateljstvu s Kristom, koji na nas svoje prijatelje računa da kao njegovi službenici širimo i učvrstimo njegovo Kraljevstvo, da širimo njegovu ljubav i njegovu istinu te da osvojeni od Krista budete njegovi glasnici nade, pomirenja i mira.”