Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pet sati uspješnog ribolova

Autor: Joško Gatara

28.06.2010. 22:00
Pet sati uspješnog ribolova


Športsko-ribolovno društvo Vir organiziralo je Kup Sv. Ivana, tradicionalno natjecanje u lovu iz barke, rukom i štapom, uključivši se tako i u proslavu Dana državnosti.
– Ovo natjecanje u povodu blagdana našeg zaštitnika Sv. Ivana je ujedno i klupsko prvenstvo. Okupili smo 14 domaćih ekipa iz ŠRD Vir te četiri ekipe iz gostujućih sastava Zubaca i Donata iz Zadra, čime smo ove godine premašili dosadašnji broj sudionika – kaže Ante Tonči Liverić, voditelj natjecanja, poznatiji po nadimku Spavalica. Liverić je u organizaciju natjecanja uključio i cijelu obitelj.
Kad je riječ o konačnom rezultatu pobjednički par bio je Marijan Kapović i Danica Radović, koji su ulovom od 5,90 kg, i to vrlo dobre ribe, daleko nadmašili ostale ekipe iz društva i zasluženo osvojili titulu pobjednika. Dodajmo ovome da je ženski sastav Donata (Davorka Volarević i Slavica Štrkalj) ostvario najveći ulov. Naime, Davorka je ulovila arbuna teškog 1,20 kg.
Natjecatelji su se u barkama uputili sa sjeverne strane otoka Vira prema Maunu s najavom bure, ali to je bila samo mala jutarnja prijetnja. Uvjeti za ribolov bili su vrlo povoljni, bura se potpuno stišala, a ribolov je trajao punih pet sati. Ulovila se zapažena količina raznovrsne ribe. Bilo je tu arbuna, ranja, fratara, čača, škrpuna, batoglavaca, vrana, cincela, bugava, špara i bezbroj knezova pristojne veličine, od kojih se izdvojilo 50 pravih primjeraka, koji su završili na gradele, na zadovoljstvo svih sudionika i gostiju.
Ukupno je nastupilo 18 ekipa sa po dva natjecatelja, koji su tijekom pet sati jutarnjeg lova ulovili 32 kg ribe. Svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanju uz želju organizatora da na Vir dođu i sljedeće godine. Očekuje se da će u sljedećim godinama na ovom natjecanju nastupiti i druga društva kao i klubovi iz Zadarske županije.


 REDOSLIJED


Domaćini: 1. Danica Radović/Marijan Kapović 5900, 2. Ljubo Pugarnik/Srećko Pugarnik 2700, 3. Branko Dabičić/Šime Dabičić 2300, 4. Aleksandar Peruza/Svetko Šarić 2100, 5. Davor Liverić/Marinko Liverić 1600.
Gosti: 1. Tomislav Štrkalj/Slavko Štrkalj (Zubatac) 5800, 2. Davorka Volarević/Slavica Štrkalj (Donat) 2600, 3. Miljenko Mićo Matak (Zubatac) 1500, 4. Renata Sić/Robert Antičević (Donat) 1400.
Ukupan ulov: 31,225 kg
Najveća riba: Davorka Volarević, arbun 1,20 kg
Najmlađi sudionik: Vito Liverić, 4 godine
Fair play: Robert Liverić – Ante Mioć, bez ulova