Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čobanković prolongirao ovrhu nad benkovačkom Veletržnicom

28.06.2011. 22:00
Čobanković prolongirao ovrhu  nad benkovačkom Veletržnicom


Na Glavnoj skupštini planirano je izglasavanje davanja razrješnice Upravi Nadzornom odboru Društva za poslovanje u 2010. godini. Zaposlenici su peticijom zatražili da se to ne učini sve dok USKOK ne odradi svoj posao. U tome ih je dopisom podržao i ministar Petar Čobanković zatraživši prolongiranje ovrhe nad imovinom Društva


Dan uoči dvaju  ovršnih ročišta koja su se  nad Regionalnom veletržnicom Benkovac d.d. trebala  provesti na tamošnjem  Općinskom sudu, predstavnici sindikata PPDIV-a još  jednom, doslovno u posljednji trenutak, uspjeli su  spasiti tu tvrtku i 35 radnih  mjesta. Vapaj sindikalista  predvođenih sindikalnim  povjerenikom Veletržnice  Jašom Bljajićem i Ivicom  Blaževićem, regionalnim  povjerenikom Sindikata  PPDIV-a, stigao je jučer do  samog ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petra Čobankovića, koji je potom ovrhovoditeljima  – Hrvatskoj banci za obnovu  i razvitak (HBOR) i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) uputio dopis s  prijedlogom da se pokretanje ovrhe nad dijelom  imovine Društva prolongira  do okončanja procesa.
Prolongiranje ovrhe  odobrio ministar
– Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zaprimilo je dopis predstavnika Sindikata u kojem  nas obavještavaju da je došlo  do određenih koruptivnih  radnji od strane Uprave  društva, iz razloga što Uprava ne rješava zatečene kreditne obveze i ne reagira na  sudske ovrhe po kreditima,  već čeka da se nekretnine  prodaju putem ovršnog postupka – stoji među ostalim u  dopisu koji potpisuje ministar Čobanković.
Sumnjive i koruptivne radnje na koje već godinama  upozoravaju, sindikalisti  Društva prepoznali su i u  terminu sazivanja Glavne  skupštine Regionalne veletržnice Benkovac koji se  poklapa s ovršnim raspravama na Općinskom sudu u  Benkovcu.
– U srijedu, 29. lipnja s  početkom u 12 sati sazvana  je Glavna skupština Društva,  a na Općinskom sudu ovršna  ročišta počinju u 12 i 12.30  sati. Mi u sindikatu ne vjerujemo kako je to slučajnost,  a posebice stoga što se i iz  nekih naputaka direktora  radnicima, dade zaključiti  kako on očekuje da će na  tom ovršnom ročištu jednu  nekretninu Društva kupiti  tvrtka “Slad” iz Pakoštana –  kaže Bljajić dodajući kako je  Sindikat i na to, još prošle  godine upozoravao resorno  ministarstvo i Agenciju za  upravljanje državnom imovinom kao većinskog vlasnika Društva. U tadašnjem  dopisu sindikalisti su naveli  kako su mišljenja da je  direktor Dražen Lokin u  sukobu interesa jer je, prema njihovim saznanjima,  prije zapošljavanja u Veletržnici, radio upravo u toj  tvrtci.
U Veletržnici uskoro  USKOK
– Veletržnica ima problema s poslovanjem još od  2004. godine., doprinosi za  mirovinsko i zdravstveno  osiguranje radnicima nisu  plaćeni već sedam godina,  putni troškovi sada kasne  sedam mjeseci, a ove godine  radnici neće dobiti ni povrat  poreza na dohodak, kao ni  uniforme i drugu opremu za  rad. Društvo je već nekoliko  puta bilo na dražbi, a pokušavalo ga se prodati i za  jednu kunu uz obvezu preuzimanja radnika. U  međuvremenu izmijenilo se  rukovodstvo, kao i Nadzorni  odbor, no stanje u Društvu  nije ništa bolje, već naprotiv,  od dolaska novog direktora  u prosincu 2009. godine, još  je i gore – kaže Bljajić  dodajući kako nova uprava  nije donijela niti jedan novi  posao, već da su povećani  troškovi Društva za 60 posto  i pokvareni odnosi s dugogodišnjim komitentima  koji su radnicima osiguravali  posao i plaće. No, ono što  sindikalce, a i sve zaposlenike Veletržnice ponajviše zabrinjava, jest sumnja  da novi direktor i Uprava  namještaju privatizaciju tvrtki Slad dopuštajući da se  imovina Društva proda u  bescijenje pa su prošli tjedan  svoje sumnje u njihov rad,  ali i prethodnih Uprava koje  su, prema mišljenju radnika  društvo dovele pred stečaj,  prijavili i USKOK-u.
Na Glavnoj skupštini planirano je izglasavanje davanja razrješnice Upravi za  vođenje poslova i Nadzornom odboru o obavljenom  nadzoru poslovanja Društva  u 2010. godini, no zaposlenici su peticijom zatražili  da se to ne učini sve dok se  situacija do kraja ne razriješi  i dok USKOK ne odradi svoj  posao.