Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Drugi “Vinfest Benkovac 2011.”

28.06.2011. 22:00
Drugi “Vinfest Benkovac 2011.”


Prijavljeno je ukupno 88 uzoraka vina, od čega 56 crnih vina i 32 bijela vina, a ocjenjivali su ih hrvatski stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva. Rezultati će javnosti biti predstavljeni u petak 1. srpnja s početkom u 21 sat. Najbolja vina bit će i nagrađena


U Benkovcu  će se u petak navečer u  srednjovjekovnoj utvrdi  Kaštel Benković održati  spektakularna manifestacija  osvijetljena svjetlošću ferala,  Drugi festival vina sjeverne i  srednje Dalmacije “Vinfest  Benkovac 2011.”
Prijavljeno je ukupno 88  uzoraka vina, od čega 56  crnih vina i 32 bijela vina, a  ocjenjivali su ih hrvatski  stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva. Rezultati će javnosti biti predstavljeni u petak 1. srpnja s  početkom u 21 sat. Najbolja  vina bit će i nagrađena.
Ocjenjivačka komisija radila je u sastavu mr. Ivana  Alpeza (predsjednica) iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Zvonimir Vlatković  iz Hrvatske poljoprivredne  komore (tajnik), Branka  Mihaljević, Marko Karoglan i  Ivna Linke iz Zavoda za  vinogradarstvo i vinarstvo,  Edi Maletić iz Agronomskog  fakulteta u Zagrebu, Goran  Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju  krša Split, etnolog iz Šibenika  Ante Grubišić, Mandica Erceg iz Vinarije Šibenik, Janko  Jovanov, vodeći enolog vinarije Čara na Korčuli, Mirela Babić iz Vinarije Imota i  Marina Pavlović iz Vinarije  Badel 1862 Benkovac.
S obzirom na stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva u Ravnim kotarima,  Grad Benkovac u suradnji s  Turističkom zajednicom Grada Benkovca pokrenuo je ovu  manifestaciju. Šampion bijelog vina Prvog festivala vina  srednje i sjeverne Dalmacije  “Vinfest Benkovac 2010”, bila  je Maraština 2009., proizvedena u OPG Dobrović iz  Pirovca. A da Zadarska županija na velika vrata ulazi u  hrvatsku paletu vinarskih  proizvođača govori podatak  da su šampioni crnih vina  Cuvee Cabarnet sauvignon –  Syrah 2008., Figurica vina,  Mladena Anića iz Smilčića i  Cabarnet sauvignon, 2009.,  OPG Šime Škaulj iz Nadina.
Manifestacija “Vinfest  Benkovac” se vrlo brzo afirmirala kao jedna od najkvalitetnijih i najspektakularnijih takve vrste u Dalmaciji i šire. Uz pomoć “Vinfest Benkovca” proizvodi se  znatno lakše plasiraju na  tržište.
Benkovački gradonačelnik  Branko Kutija, Neven Stojaković, Neven Nadinić, Renato Kraljev, vinar iz Lisičića  Dejan Golem i benkovački  pročelnik Željko Katuša zasigurno će prirediti još jednu  uspješnu promociju kvalitetnih vina srednje i sjeverne  Dalmacije.