Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarskoj brigadi u spomen

28.06.2011. 22:00
Zadarskoj brigadi u spomen


Prvi zapovjednik 112. brigade i predsjednik Udruge Marko Čulina zahvalio je županu i gradonačelniku na pomoći oko organizacije 20. obljetnice te je naglasio kako su pripadnici ove postrojbe ispisali stranice novije povijesti braneći grad Zadar, Ravne kotare, ali i ostala ratom zahvaćena područja Hrvatske
Na slavnom putu 112. brigade 74 pripadnika položila su svoje živote, dvojica su nestala, a ranjeno je više od 300 vojnika


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Zadar, počelo je obilježavanje 20. obljetnice osnivanja 112. brigade koji mnogi zovu zadarskom. Tada 112. brigada ZNG-a dugo je bila jedna od najvećih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u Domovinskom ratu prošlo ukupno oko 10.400 branitelja. Nažalost, na tom slavnom putu 74 pripadnika položilo je svoje živote, dvojica su nestala, a ranjeno je više od 300 vojnika 112. brigade. Poginulih su se jučer sjetili njihovi suborci, najmiliji, predstavnici lokalne i državne vlasti, vojske i policije te mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Vijenac predsjednika RH položio je njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ante Urlić u pratnji brigadnog generala Mladena Fuzula koji je također bio jedan od zapovjednika 112. Fuzul je kasnije zapalio svijeću zajedno s prvim zapovjednikom Markom Čulinom i zapovjednicima postrojbi 112. Tomislavom Zelićem, Josipom Žgelom i ratnim načelnikom štaba Duškom Nikitovićem. Vijenac Županije položio je župan Stipe Zrilić u pratnji svog zamjenika Đanija Bunje i saborskih zastupnika Ive Grbića i Nevenke Marinović. Vijenac Grada Zadra položio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić zajedno sa svojim zamjenicima Darkom Kasapom i Draženom Grgurovićem. Vijenac Državne uprave položio je predstojnik zadarskog ureda Damir Valčić. Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa zadušnica u katedrali Sv. Stošije.
Nešto kasnije župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić primili su u dvorištu Doma Zadarske županije pripadnike 112. brigade HV-a, a u povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka ove legendarne zadarske postrojbe predvođene njenim prvim zapovjednikom i predsjednikom Udruge Markom Čulinom. Čestitajući pripadnicima 112. brigade njihovu obljetnicu i naglašavajući kako je najveća vrijednost protekloga razdoblja upravo stvaranje Hrvatske države o kojoj su mnoge generacije sanjale, župan Stipe Zrilić, uz ostalo je kazao kako je hrvatska država od nekadašnjeg objekta tuđih političkih želja postala političkim subjektom na međunarodnoj sceni spremna biti punopravnom članicom zemalja Europe. „Dvadeset godina nakon rata nalazimo se u drugim prilikama, imamo znanje na temelju kojeg možemo razvijati našu državu i županiju” rekao je župan. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić prisjetio se ratnih dana 1991. kada je osnovana 112. brigada, kada je, kako je kazao, najveće oružje bila hrabrost, domoljublje i želja da se obrani tek stvorena hrvatska država. S obzirom na 10.700 pripadnika 112. brigade, možemo kazati da su se svi žitelji Zadarske županije složno digli u obranu zemlje, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su se Zadrani borili i u drugim postrojbama i na drugim ratištima diljem Hrvatske. Nazočne je pozdravio i prvi zapovjednik 112. brigade i predsjednik Udruge Marko Čulina, zahvalio je županu i gradonačelniku na pomoći oko organizacije 20. obljetnice te je naglasio kako su pripadnici ove postrojbe ispisali stranice novije povijesti braneći grad Zadar, Ravne kotare, ali i ostala ratom zahvaćena područja Hrvatske. Prijemu su nazočili i izaslanik predsjednika RH admiral Ante Urlić te uime MORH-a general bojnik Mladen Fuzul. Obilježavanje je nastavljeno, kasno sinoć, svečanom akademijom u zadarskom Arsenalu.
 


Bilo je to vrijeme kad nismo imali vremena za fotografiranje




Na Narodnom trgu otvorena je izložba „Ratni put brigade”. Na nekoliko panoa objavljene su ratne fotografije pripadnika 112. brigade, a kako je otvarajući izložbu rekao zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, riječ je o isječku jednog vremena u kojem je hrvatska mladost izdržala pritisak neprijatelja i oduprla mu se skromnim naoružanjem i vojnim znanjem, ali odlučni da obrane grad od neprijatelja. Prvi zapovjednik 112. brigade Marko Čulina rekao je da je izložba samo jedan dio ratnog puta brigade i svjedočanstvo o borbama koje su se vodile u zadarskom zaleđu. “Bilo je to vrijeme kada nismo imali vremena za fotografiranje, jer nismo dozvolili neprijatelju da kod Zadra podijeli Hrvatsku na dva dijela. Znali smo da nemamo druge crte i rezervnog položaja i obranili smo grad. Borili smo se tada protiv generala Momčila Perišića i Ratka Mladića koji su govorili da će biti prvi stanovnici srpskog Zadra. Danas su oni stanovnici Haaga, rekao je između ostalog Marko Čulina.